B2/B3 Futsal ve B1 Futbol
Futsal:B2/B3 Kategorisi için aşağıdaki IBSA uyarlamalarıyla birlikte FIFA Futsal kuralları geçerlidir.
1. Oyuncuların hareketlerini olumsuz etkileyen ya da sınırlandıran, güneş ışığından ya da aydınlatmadan kaynaklanabilecek yansımalar engellenmelidir.
2. Maç boyunca sahanın her bölgesindeki aydınlatma düzeyi aynı olmalıdır.
3. Bu kategoride kullanılan top, sahadan ve çizgilerden rahatlıkla ayırt edilebilecek bir renkte olmalıdır.
4. B3 kategorisinde olan oyuncular sağ kollarına bir kolluk takarlar. Bu kolluk formanın renginden farklı olmalıdır.
5. Maç başlarken, her takımın oyun sahasında en az 2 adet B2 kategorisinde oyuncusu olması gerekir.
6. Oyunda B3 düzeyinde en fazla 2 oyuncu yer alabilir. Bu kuralı ihlal ederek, oyuna fazladan bir B3 kategorisi oyuncusu girerse ihlal şu şekilde cezalandırılır.
Oyun durdurulur, ihlali yapan oyuncuya ihtar verilir, ihlali yapan oyuncu oyun dışına çıkarılır, oyun durduğunda topun olduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
7. B2 ve B3 oyuncuların sayısı belirlenirken kaleci dikkate alınmaz.
8. Kaleci hiçbir koşulda ceza sahasını kasten terk edemez. Bu kural ‘uçan kaleci’ için geçerli değildir. Eğer kaleci ceza sahası dışında oyuna müdahale edip bariz gol şansını engellerse direk kırmızı kartla yoksa diğer durumlarda centilmenliğe aykırı davranışından dolayı sarı kartla cezalandırılır. Hakem kalecinin oyuna müdahalede bulunduğu yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verir.
9. Hakem bariz bir gol şansında avantaj kuralını uygulamaya karar verirse pozisyondan sonra ihlali yapan kaleci veya oyuncuyu cezalandırır. Hakem avantajı uyguladıktan sonra gol olursa, oyuncu bariz gol şansını engellemiş olmayacağından kırmızı kart gösterilemez, en fazla sarı kart verilir.
10. Kaleci kendi ceza sahası içerinde serbest vuruş kullanabilir. Ancak top kalecinin takımının yarı sahasına temas etmeden veya kalecinin yarı sahasında bulunan bir oyuncuya temas etmeden rakip yarı sahaya düşerse rakip takım lehine orta saha çizgisinin herhangi bir yerinden kullanılmak üzere endirekt serbest vuruş verilir. Hiçbir koşulda kaleci tarafından gol atılamaz.
11. Top oyundayken veya kale vuruşunda, kalecinin attığı top kalecinin takımının yarı sahasına temas etmeden veya kalecinin yarı sahasında bulunan bir oyuncuya temas etmeden rakip yarı sahaya düşerse rakip takım lehine orta saha çizgisinin herhangi bir yerinden kullanılmak üzere endirekt serbest vuruş verilir.
(Aşağıdaki Kurallar FIFA Futsal Oyun Kuralları Kitapçığından derlenmiştir)
KURAL 1 – OYUN ALANI
Alan Zemini
Maçlar, müsabaka yönetmelikleri doğrultusunda, düz, aşındırıcı olmayan ve tercihen ahşap veya suni malzemeden yapılmış zeminde oynanmalıdır. Beton veya asfalt zeminden kaçınılmalıdır. Suni çim zemine istisnai durumlarda veya yalnızca ulusal müsabakalarda izin verilebilir.
Oyun Alanın İşaretlenmesi
Oyun alanı dikdörtgen biçiminde olmalı ve çizgilerle işaretlenmelidir. Bu çizgiler sınırlarını belirledikleri alanlara dâhil olup zemin renginden açıkça ayrılabilecek bir renkte olmalıdır.
İki uzun çizgi taç çizgisi olarak, iki kısa çizgi de kale çizgisi olarak adlandırılır.
Oyun alanı, iki taç çizgisinin orta noktasını birleştiren bir yarı alan çizgisi ile iki parçaya ayrılır. Orta nokta orta alan çizgisinin orta noktasında yer alır. 3m yarıçapındaki bir daire ile çevrelenir.
Köşe vuruşu yapılacağı zaman savunma oyuncularının bu mesafeye çekilmesini sağlamak üzere köşe yayından 5m mesafede, kale çizgileri ile taç çizgilerine dik açılı olarak işaretlenebilir. Bu çizgi 8cm genişliğinde olmalıdır.
Ayrıca, ikinci penaltı atışı yapılırken oyuncuların durması gereken asgari mesafeyi belirlemek üzere oyun alanında ikinci penaltı noktasının sağına ve soluna 5’er metre mesafede, 8 cm. genişliğinde çizgiler çizilir.
Ölçüler
Taç çizgisinin uzunluğu kale çizgisinin uzunluğundan fazla olmalıdır. Bütün çizgiler 8 cm genişlikte olmalıdır.
Uluslararası olmayan müsabakalar için ölçüler şöyledir:
Uzunluk(taç çizgisinin uzunluğu) en az 25m en fazla 42m
Genişlik(kale çizgisinin uzunluğu) en az 16m en fazla 25m
Uluslararası müsabakalar için şöyledir:
Uzunluk(taç çizgisinin uzunluğu) en az 38m en fazla 42m
Genişlik(kale çizgisinin uzunluğu) en az 20m en fazla 25m
Ceza Alanı
6m yarıçapındaki çeyrek çemberler, her bir kale direğinin dış kenar merkez alınarak çizilmelidir. Çeyrek çemberler, kale çizgisinden başlayarak kale direkleri dış kenarından itibaren kale çizgisine dik açıyla çizilen 6 metre uzunluğundaki iki hayali çizgi ile birleştirilmelidir. Her bir çeyrek çemberin üst kısmı, kale direkleri arasındaki kale çizgisine paralel 3,16m uzunluğunda bir çizgi ile birleştirilmelidir. Bu çizgilerle gol çizgisi arasında kalan alan ceza alanıdır.
Penaltı Noktası (1) Her bir ceza alanın içinde, her iki kale direğine eşit mesafe olacak şekilde kale direkleri arasındaki orta noktadan itibaren 6 metrelik mesafede bir penaltı noktası işaretlenir.
Penaltı noktası (2)
İkinci penaltı noktası, her iki kale direğine eşit mesafe olacak şekilde kale direkleri arasındaki orta noktadan itibaren 10 metrelik bir uzaklıkta işaretlenir.
Köşe yayı
Her bir köşeye, oyun alanı içerisinde, oyun alanı içine 25cm yarıçaplı çeyrek daire yayı çizilir.
Kaleler
Her bir kale çizgisinin ortasına birer kale yerleştirilir. Her iki köşeden eşit uzaklıkta ve dik iki adet direk ile bunlara yukarıdan birleşen bir üst kale direğinden oluşur. Yan direklerin ve üst direğin ahşaptan, metalden veya onaylanmış başka malzemelerden yapılmış olmalıdır. Direkler kare, dikdörtgen, yuvarlak veya elips olmalı ve oyuncular için tehlike yaratmamalıdır. Kale direkleri arasındaki mesafe içten içe 3m, üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği 2m’dir.
Kale yan direklerinin ve üst kale direğinin genişliği ve derinliği 8cm.’dır. Kale ağları kenevir, jüt, naylon veya onaylanmış başka malzemeden yapılmış olmalı; yan direklerin ve üst direğin arkasına uygun malzeme kullanılarak bağlanmalıdır. Kaleciye engel olmayı önleyecek bir şekilde desteklenmelidir. Kale yan direkleri ve üst direklerin oyun alanının zemininden farklı bir renkte olmalıdır. Kaleler, onların devrilmesini engelleyecek tespit sistemine sahip olmalıdır. Taşınabilir kaleler ancak bu özellikleri sağlıyorsa kullanılabilir.
Oyuncu Değiştirme Alanları
Oyuncu değiştirme alanları, taç alanında, yedek oyuncu sıralarının önünde, amacı Kural 3’de belirtilmiş alanlardır. Bu alanlar, teknik alanın önünde yer almakta ve 5m uzunluktadır. 40cm oyun alanı içinde, 40cm oyun alanı dışında olmak üzere 80cm boyunda 8cm kalınlıkta çizgilerle her iki ucundan işaretlenir. Zaman hakemi masasının önünde bulunan ve orta saha çizgisinin her iki tarafına doğru 5’er metrelik alan boş bırakılır. Bir takımın oyuncu değiştirme bölgesi, o takımın kendi yarı sahasında yer alır ve ikinci yarıda veya varsa uzatma süresinde değiştirilir.
KURAL 2 – TOP
Nitelikler ve Ölçüler
Top:
Yuvarlak biçimde olmalı,
Deriden veya diğer uygun malzemeden imal edilmiş,
Çevresi en çok 64cm, en az 62cm,
Ağırlığı oyunun başlangıcında 440gr, en az 400gr,
Basıncı deniz seviyesinde 0,6 – 0,9 atmosfer (600 – 900gr/cm2)
Topun, 2 metrelik bir yükseklikten bırakıldığında, birinci zıplamada en az 50 cm ve en fazla 65 cm zıplaması gerekir.
Kusurlu Topun Değiştirilmesi
Topun maç sırasında patlaması veya kusurlu hale gelmesi durumunda, maç durdurulur:
oyun ceza alanı içerisinde durmadığı sürece, ilk topun kusurlu hale geldiği yerden top ile yapılacak hakem atışı ile oyun yeniden başlatılır. Oyunun ceza alanı içerisinde durmuş olması durumunda, hakemin oyun durduğu anda topun bulunduğu yere en yakın ceza alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapacağı hakem atışı ile oyun yeniden başlar.
top, penaltı noktasından, ikinci penaltı noktasından veya bir barajsız direkt serbest vuruş yapılırken, üst direğe, yan direklere dokunmadan veya herhangi bir oyuncu kural ihlali yapmadan patlar veya kusurlu hale gelirse, atış tekrar edilir.
Eğer top oyunda değilken patlar veya kusurlu hale gelirse (taç vuruşunda, kale atışında, köşe vuruşunda, hakem atışında, serbest vuruşta, penaltı vuruşunda veya başlama vuruşunda):
maç Oyun Kurallarına göre tekrar başlatılır.
Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez.
Toptaki Logolar
Kural 2 şartlarına ilave olarak IBSA veya konfederasyonlar gözetiminde düzenlenen resmi bir turnuvada oynanan maçlarda topun kullanıma kabulü topun şartlardan birini taşımasına bağlıdır.
Resmi “IBSA ONAYLI” “IBSA APPROVED” logosu
Resmi “IBSA DENETİMLİ” “IBSA INSPECTED” logosu
“ULUSLAR ARASI MAÇ TOPU STANDARDI” “INTERNATIONAL MATCHBALL STANDART” logosu
Top üzerindeki böyle bir logo, topun Kural 2’de düzenlenen asgari şartlara ilave olarak, her bir logo için özel teknik şartlara göre test edildiği ve bunlara uygun bulunduğu anlamına gelir.
Üye federasyon turnuvalarında da bu üç logo’dan herhangi birini taşıyan topların kullanılması gereklidir.
Reklam
IBSA’nın resmi maçlarında ve konfederasyonlarla ulusal federasyonların sorumluluğu altında düzenlenen resmi maçlarda topun üzerine, maçın, maçı düzenleyen kurumun, topu üreten firmanın arma ve markası (amblemi) dışında hiçbir ticari reklam konamaz. Konulacak arma ve markaların boyutları ve çeşidi müsabaka yönetmeliği ile belirlenebilir.
KURAL 3 – OYUNCULARIN SAYISI
Oyuncular
Oyun biri kaleci olmak üzere her biri en çok beş oyuncudan oluşan iki takım arasında oynanır.
Eğer takımlardan birinde üçten az oyuncu varsa, o maç başlatılamaz. Eğer oyun devam ederken takımlardan birinin oyuncu sayısı üçten aşağı düşerse oyun tatil edilir.
Resmi Maçlar
Maçlarda en fazla yedi yedek oyuncu kullanılabilir. Bir maç sırasında sınırsız oyuncu değişikliği yapılabilir. Bütün maçlarda, yedek oyuncuların isimleri maç başlamadan önce hakeme verilmelidir. İsmi verilmeyen yedek oyuncular maçta oynayamazlar.
Oyuncu Değiştirme Yöntemi
Oyuncu değiştirme topun oyunda olup olmadığına bakılmaksızın aşağıdaki şartlar dahilinde, herhangi bir zamanda yapılabilir:
Oyuncu, Oyun Kurallarına uygun olarak, oyun alanını kendi takımına ait oyuncu değiştirme alanından terk eder.
Yedek oyuncu, yerine gireceği oyuncunun oyun alanını terk ettiğinde oyun alanına girer.
Yedek oyuncu takımına ait oyuncu değiştirme alanından oyun alanına girer.
Yedek oyuncu, kendi takımına ait oyuncu değiştirme bölgesinden oyuna girdiğinde değişiklik tamamlanmış olur.
Bu andan itibaren oyun alanına giren oyuncu aktif oyuncu, oyun alanından çıkan oyuncu yedek oyuncu olur.
Değişiklikle oyundan çıkan oyuncu yeniden oyuna girebilir.
Oyuna girsin veya girmesin bütün yedek oyuncular ve değiştirilmiş oyuncular hakemin otorite ve yetkisine tabidir.
Eğer oyun bir penaltı vuruşu için, ikinci ceza alanından bir vuruş için veya barajsız bir direkt serbest vuruş için uzatıldıysa, sadece savunma yapan takımın kalecisinin değiştirilmesine izin verilir.
İhlaller ve Cezalar
Oyuncu değişikliği esnasında, oyundan çıkan oyuncu oyun alanını tamamen terk etmeden yedek oyuncu oyun alanına girerse veya takımının kendi oyuncu değiştirme alanının dışından bir yerden oyuna girerse;
Hakemler oyunu durdurur (eğer bir avantaj yok ise),
Hakemler oyun alanına giren oyuncuya, değişiklik kurallarına uymadığından dolayı ihtar gösterir ve oyun alanının dışına çıkmasını ister.
Eğer Hakemler, bu ihlalden dolayı oyunu durdurduysa oyunu, oyunun durduğu esnada topun bulunduğu yerden izinsiz oyuna giren oyuncunun takımı aleyhine verilecek endirekt serbest vuruş ile oyunu başlatır.
Eğer değişiklik esnasında oyuncu, Oyun Kurallarında belirtilen kendi takımının oyuncu değiştirme alanının dışından oyun alanını terk ederse;
Hakemler oyunu durdurur ( eğer bir avantaj yok ise),
Hakemler oyun alanını terk eden oyuncuya, değişiklik yöntemine uymadığından dolayı ihtar gösterir ve oyuncu değiştirme işlemini bu yöntemlere uygun olacak şekilde yaptırır.
Eğer hakemler oyunu bu ihlalden dolayı durdurduysa, oyuncunun takımı aleyhine oyunu durdurduğu zamanda ve topun olduğu yerden verilecek bir endirekt serbest vuruşla başlatır.
Bu kuralın diğer bütün ihlallerinde;
İlgili oyunculara ihtar verilir,
Rakip takımın, oyunun durduğu esnada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş yapması ile oyun yeniden başlatılır.
Oyuncuların ve yedek oyuncuların ihracı
Oyun başlamadan önce ihraç edilen bir oyuncunun yerine ismi belirtilmiş bir yedek oyuncu alınabilir. Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu, maçın başlamasından önce veya sonra ihraç edilmişse yerine başka bir oyuncu alınamaz.
Bir yedek oyuncu, takım arkadaşının oyundan ihraç edilmesinin ardından iki dakikalık sürenin dolmasından önce bir gol kaydedilmemişse iki tam dakika sonra zaman hakeminin veya üçüncü hakemin (yardımcı hakemler) kontrolünde oyuna girebilir. Gol olması durumunda aşağıdakiler uygulanır;
Dört oyuncuya karşı diğer takımda beş oyuncu varsa ve eğer daha çok oyuncu sayısına sahip takım bir gol atmışsa, sadece dört oyuncusu bulunan takım, beşinci bir oyuncu ile tamamlanır.
Eğer her iki takım üç veya dört oyuncu ile oynuyorsa ve gol attıysa her iki takımda aynı oyuncu sayısıyla oyuna devam eder.
Eğer sahada bir takımın beş oyuncusuna karşı diğer takımın üç oyuncusu, yada dört oyuncuya karşılık üç oyuncusu var ise ve daha çok oyuncuya sahip takım gol atmışsa, üç oyuncuya sahip takım oyuncu sayısını sadece bir artırır.
Eğer gol atan takım daha az oyuncuya sahipse oyun, oyuncu sayısında herhangi bir değişiklik olmadan, devam eder.
KURAL 4 – OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
Güvenlik
Bir oyuncu kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek herhangi bir giysi giymemeli veya (her çeşit takılar da dahil) gereçler taşımamalıdır.
Zorunlu Giysi ve Gereçler
Bir oyuncunun giymek zorunda olduğu temel giysi ve gereçler aşağıdaki ayrı parçaları kapsar;
Kollu bir forma veya gömlek (eğer iç çamaşırı giyilmişse kolun rengi formanın veya gömleğin kolunun ana rengi ile aynı olmalıdır.)
Şort (şort altı giysi kullanılması durumunda bunlar şortların ana rengi ile aynı renkte olmalıdır). Kaleciye eşofman altı giymesi için izin verilir.
Tozluklar
Tekmelikler
Futsal ayakkabıları – sadece kanvas ya da kauçuk veya buna benzer yumuşak deriden antrenman ya da jimnastik ayakkabıları
Tekmelikler
Tozlularla tamamen örtülmelidir.
Kauçuk, plastik veya benzeri madden yapılmış olmalıdır.
Yeterli bir koruma sağlamalıdır.
Renkler
İki takım, her birini diğerinden ve aynı zamanda hakemler ile yardımcı hakemlerden ayırt edici renkte giyinmelidir.
Her iki kaleci kendisini diğer oyunculardan, hakemlerden ayırt edici renkte giyinmelidir.
İhlaller veya Cezalar
Bu kuralın herhangi bir ihlalinde;
Oyunun durdurulması şart değildir.
Giysi ve gereçleri uygun olmayan ve oyuncuya hakem tarafından gerekli düzeltmeleri yapması için ikaz edilen oyuncu topun ilk oyun dışı olduğu ana kadar düzeltmemişse, topun ilk oyun dışı olduğu anda oyun alanından çıkar.
Giysi ve gereçlerini düzeltmek için oyun alanından çıkan oyuncu, hakemlerin veya üçüncü hakemin izni olmadan oyun alanına tekrar giremez.
Hakemler direk veya üçüncü hakem vasıtasıyla, oyuncunun oyun alanına tekrar girmesine izin vermeden önce giysi ve gereçlerini düzelttiğini kontrol eder.
Oyuncu, eğer değiştirilmediyse, yalnız top oyun dışı olduğunda veya top oyundayken üçüncü hakemin gözetiminde oyuna girebilir.
Oyunun Tekrar Başlaması
Eğer oyun hakemler tarafından ihtar vermek için durdurulursa;
oyun, hakemlerin oyunu durdurduğu sırada topun bulunduğu yerden, rakip takımın bir oyuncusu tarafından yapılan bir endirekt serbest vuruşla yeniden başlatılır.
Giysilerdeki Reklamlar
Oyuncular, slogan veya reklam içeriyorsa formalarının altındaki iç çamaşırlarını gösteremezler. Giymek zorunda olduğu temel giysiler, herhangi bir politik, dini veya kişisel ifadeler içermemelidir.
Formasını kaldırarak slogan veya reklam içeren giysisini gösteren oyuncular, müsabakayı organize eden kuruluş tarafından cezalandırılacaktır. Giymek zorunda olduğu temel giysilerinde politik, dini veya kişisel sloganlar veya ifadeler taşıyan oyuncunun takımı müsabakayı organize eden federasyon veya IBSA tarafından cezalandırılacaktır.
KURAL 5 – HAKEMLER
Hakemlerin Yetkisi
Her maç oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan iki hakem tarafından yönetilir. Bunlar; hakem ve ikinci hakemdir.
Yetkileri ve Görevleri
Hakemler;
Oyun kurallarını uygularlar,
Oyunu yardımcı hakemlerle işbirliği içinde yönetirler,
Kullanılan her topun Kural 2’de belirtilen özelliklere uygun olup olmadığını kontrol ederler,
Oyuncuların giysilerinin Kural 4’te belirtilen özelliklere uygunluğuna karar verirler,
Oyunla ilgili kayıtları tutarlar,
Oyun Kurallarının herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil ederler,
Herhangi bir harici müdahale halinde oyunu durdururlar,
Bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar, sakatlanan oyuncu oyun alanına ancak oyun tekrar başlatıldıktan sonra dönebilir,
Bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırlarsa oyunu top oyun dışı oluncaya kadar devam ettirirler,
Kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlarlar. Bu oyuncu, ancak hakemlerin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir,
Oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirirler. Düşündükleri avantaj oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırırlar,
Bir oyuncunun aynı anda birden fazla ihlal yaptığı durumlarda daha ağır olan ihlali cezalandırır,
İhtar veya ihlali gerektiren bir ihlali yapan oyuncuyu gerekli şekilde cezalandırırlar. Gerekeni o anda yapmazsa, topun oyun dışı olduğu ilk anda yapmalıdırlar.
Sorumlu şekilde hareket etmeyen takım yetkililerini cezalandırırlar. Gerekirse teknik alandan ve sahanın çevresinden uzaklaştırırlar,
Yetkili olmayan kişilerin sahaya girmemesini sağlar,
Durmuş olan oyunu yeniden başlatır,
Oyunculara ve/veya takım yetkililerine ve maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylara karşın alınan disiplin tedbirleri hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir.
Hakem
Yardımcı hakemleri olmadığı durumlarda zaman hakemi ve üçüncü hakem olarak da görev yapar,
Oyun Kurallarının her hangi bir ihlalinde oyunu durdurur veya tatil eder,
Herhangi bir harici müdahale durumunda oyunu durdurur veya tatil eder.
İkinci Hakem
Hakemin, sakatlanıp veya rahatsız olup oyunu yönetemez olduğu durumlarda, yerine geçer.
Hakemlerin Kararları
Hakemlerin bir golün kabul edilip edilmemesi ve maç sonucu da dahil oyunla ilgili kararları nihaidir.
Hakemler, oyunu yeniden başlatmamış veya bitirmemiş olması kaydı ile, bir kararını sadece yanlış olduğunu fark ettiğinde, yardımcı hakemin tavsiyesi üzerine, kendi takdirine dayanarak değiştirebilir.
Hakem ile ikinci hakemin aralarında anlaşmazlık olduğu durumlarda hakemin kararı nihaidir.
İkinci hakemin yada yardımcı hakemlerin kural dışı müdahalesi yada uygunsuz davranışı söz konusu ise, hakem, ikinci hakemi veya yardımcı hakemleri görevden alır, değiştirilmesi için düzenleme yapar ve yetkili kurumlara rapor verir.
Hakemlerin Sorumlulukları
Hakemler (veya görevli bir yardımcı hakem) aşağıdaki durumlardan sorumlu tutulamaz:
Bir oyuncu, yetkili veya seyircinin herhangi bir yaralanmasından,
Her hangi bir mala gelebilecek zararlardan,
Oyun kurallarına dayalı olarak, hakemin bir maçı durdurması, oynatması veya yönetmesi ile ilgili alacağı kararlar dolayısıyla herhangi bir kişi, kulüp, şirket, dernek veya diğer kuruluşların uğradığı veya uğrayacağı kayıplardan.
Bunun kapsamı içinde olanlar:
Oyun alanının veya çevresinin durumu veya koşullarından veya hava şartlarından dolayı bir maçın oynanıp oynanmaması ile ilgili alacağı karar,
Herhangi bir nedenle bir maçın tatil edilmesi ile ilgili alacağı karar,
Bir oyunda kullanılan bütün gereç ve malzemenin (kale direkleri, bayrak direkleri ve top dahil) durumu ile ilgili alacağı karar,
Bir oyunun seyirci müdahalesi veya tribünlerdeki olaylar dolayısıyla durdurulup durdurulmaması ile ilgili alacağı karar,
Sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılması için oyunun durdurulması ile ilgili alacağı karar,
Sakatlanan bir oyuncunun tedavi maksadı ile oyun alanından çıkarılmasını istemesi ve ısrar etmesi ile ilgili alacağı karar,
Bir oyuncunun herhangi bir gereç veya giysisine izin verilip verilmemesi ile ilgili alacağı karar,
Oyun kurallarına göre verdiği veya lig yöntem ve yönetmeliklerine göre oynanan bir maçtaki yetkilerine bağlı olarak verdiği herhangi bir karar.
Uluslar arası Maçlar
Uluslar arası müsabakalarda ikinci bir hakem görevlendirilmesi zorunludur.
Yedek Yardımcı Hakem
Yedek yardımcı hakem, görevlendirildiği turnuva ve müsabakalardaki görevleri ve yetkisi bu kitapta belirtilen kurallara uygun olmalıdır.
KURAL 6 – YARDIMCI HAKEMLER
Yardımcı Hakemlerin Görevleri
Oyun kurallarına göre iki yardımcı hakem (üçüncü hakem ve zaman hakemi) atanır. Zaman hakemi ve üçüncü hakem, saha dışında orta saha çizgisi hizasında ve yedeklerin bulunduğu alan tarafında yer alırlar. Üçüncü hakem oturarak veya ayakta, zaman hakemi de zaman hakemi masasında oturarak görevini yapar.
Zaman hakemine ve üçüncü hakeme, uygun bir kronometre ve birikmiş faullerin kaydını tutmak için gerekli olan donanımlar ilgili federasyon veya kulüp tarafından sağlanmalı. İlgili federasyon veya kulüp hakemlerin görevlerini doğru yapabilmeleri için zaman hakeminin masasını temin eder.
Yetki ve Görevleri
Üçüncü Hakem:
Hakemlere ve zaman hakemine yardımcı olur,
Maçta görev alan oyuncuların kaydını tutar,
Hakemlerin isteğine göre topların değiştirilmesini kontrol eder,
Oyuncuların teçhizatını kontrol eder,
Gol atan oyuncuların forma numaralarını kaydeder,
Bir takım görevlisi tarafından mola istendiği zaman hakemi bilgilendirir.
Zorunlu bir mola verildiğini, Hakemleri ve takımları bilgilendirmek için, akustik bir düdük ile işaret verir,
Talep edilen molaların kaydını tutar,
Oyunun her periyodunda hakemler tarafından işaret edilmiş olan birikmiş faullerin kaydını tutar,
Oyunun bir periyodundaki bir takımın beş birikmiş faulünün zorunlu işaretini verir,
Oyunun bir periyodunda birikmiş beş faulü belirtir bir işareti zaman hakeminin masasına görülebilecek şekilde koyar,
İhtar gösterilen veya ihraç edilen oyuncuların isimleri ve forma numaralarının kaydını tutar,
Her iki takımın resmi yetkililerine, oyunun her bir periyodu başlamadan önce, mola almada kullanmak üzere bir doküman verir, eğer takımlar mola kullanmadıysa periyot sonunda vermiş olduğu belgeleri geri toplar.
Her iki takımın yetkililerine, ihraç edilen oyuncunun yerine oyun alanına girecek yedek oyuncunun, ne zaman gireceğini belirten belgeyi verir.
Teçhizatını düzeltmek için sahanın dışına çıkarılan oyuncunun tekrar sahaya girmesini hakemin gözetimi altında olmak üzere denetler,
Sakatlık ve benzeri bir sebeple oyun alanını terk etmiş oyuncunun sahaya girmesini hakemin gözetimi altında olmak üzere denetler,
Hakemlerin bir oyuncunun oyundan ihraç edilmesi hususunda bariz bir hata yapması durumunda veya hakemlerin görüş alanı dışındaki alanda yapılan şiddetli hareketleri hakemlere işaret verir,
Teknik alandaki ve takım sıralarında oturanların davranışlarını kontrol eder, gözlemler ve uygunsuz davranışta bulunulması durumunda hakemlere bilgi verir,
Oyuna dışarıdan müdahaleler nedeniyle meydana gelen duraklamaları ve bunların nedenlerinin kayıtlarını tutar,
Oyunla alakalı diğer bilgileri sağlar,
Hakemin veya ikinci hakemin sakatlanması durumunda onların yerini alır.
Zaman Hakemi:
Aşağıdaki işlemleri yapmak suretiyle müsabakanın sürelerinin Kural 7’nin maddelerine uygunluğunu sağlar:
Başlama vuruşu yapıldığı zaman kronometrenin doğru başlatılması,
Topun oyun dışı olduğu zaman kronometrenin durdurulması,
Bir taç vuruşundan, geçerli bir golden, köşe atışından, serbest vuruştan penaltı noktasından yapılan vuruşlar veya ikinci penaltı noktasından yapılan vuruşlardan ve hakem atışından sonra kronometreyi tekrar başlatır,
Eğer mevcutsa, golleri, birikmiş faul sayılarını ve oyunun periyotlarını skorboarda işler,
Üçüncü hakemin kendisini bilgilendirmesinden sonra hakemlerin kullandığı düdükten farklı bir düdükle veya tonda işaret vererek takımların mola isteğini bildirir,
Bir dakikalık mola zamanlarını tutar,
Hakemlerin kullandığı düdükten farklı bir düdükle veya tonda (akustik) işaret vererek takımların mola bitimini bildirir,
Hakemlerin kullandığı düdükten farklı bir düdükle veya tonda (akustik) işaret vererek takımların beşinci birikmiş faulünü bildirir,
Oyuncuların iki dakikalık oyun harici cezalarının sürelerini tutar,
Hakemlerin kullandığı düdükten farklı bir düdükle veya tonda (akustik) işaret vererek ilk yarı sonunu, maç sonunu veya varsa uzatma sürelerinin sonunu bildirir,
Üçüncü hakem olmaması durumunda, üçüncü hakemin özel görevlerini üstlenir,
Oyunla alakalı diğer bilgileri tutar veya kaydeder.
Uluslararası Maçlar
Uluslararası maçlarda üçüncü hakem ve saat hakeminin bulunması mecburidir. Uluslar arası müsabakalarda kullanılan kronometreler, hassas, aynı anda dört oyuncuya verilebilecek iki dakika cezasını tutmaya uygun donanımı olması ve takımların her bir periyottaki birikmiş faul sayılarını takibine uygun fonksiyonlara sahip olmalıdır.
KURAL 7 – MAÇIN SÜRESİ
Oyunun Devreleri
Maçlar 20’şer dakikalık iki eşit devrede oynanır.
Oyunun Devrelerinin sona Ermesi
Zaman hakemi her bir devrenin sonunu düdük veya akustik bir sinyal ile belirtir. Zaman hakeminin düdüğünü veya akustik sinyalinin duyulması üzerine hakemlerden birisi, aşağıda belirtilen hususları dikkate almak suretiyle devrenin veya maçın sonunu kendi düdüğü ile ilan eder:
Eğer ikinci penaltı atışı veya direkt serbest atış, birikmiş altıncı faul, atılması veya yeniden atılması söz konusu ise devre atışın tamamlanmasına kadar uzatılır.
Eğer bir penaltı atışı veya tekrarı yapılıyorsa atışın tamamlanmasına kadar devre uzatılır
Eğer topa, gol amacıyla kalelerden birine doğru, bir vuruş yapılmışsa, hakemler zaman hakeminin düdük veya akustik sinyali çalmasından sonra atışın sonlanmasına kadar bekler. Devre;
Topun kaleye girmesi ve golün geçerli sayılması,
Topun oyun alanının dışına çıkması,
Top, kaleciye, kale yan direklerine, üst direğine veya zemine temas ettiğinde, gol çizgisini geçip gol olarak geçerli sayıldığında,
Topun savunma yapan takımın kalecisi tarafından kontrol altına alındığında veya topun kale yan direklerinden, üst direkten geri gelip gol çizgisini geçmediğinde sona erer.
Eğer direk atış veya penaltının tekrarını gerektiren bir atış yoksa veya top havada iken takımlardan birisi altıncı faulle başlayan bir cezayı gerektiren veya penaltı gerektiren bir ihlal yapmazlarsa devre:
Top, kaleye doğru vurulduktan sonra, kaleciye veya herhangi bir oyuncuya değerse devre sona ermiş olur.
Mola
Takımların her bir periyotta birer dakikalık bir mola hakkı vardır.
Aşağıdaki şartlar uygulanır:
Takım yetkilileri kendilerine verilmiş olan bir dakikalık mola isteme dökümanı kullanarak üçüncü hakemden yoksa zaman hakeminden bir dakikalık mola isteyebilirler,
Zaman hakemi, mola talebini top oyun dışına çıktığında veya top mola talebinde bulunan takımda olduğunda, farklı bir düdük tonu ile veya farklı bir akustik işaretle bildirir,
Mola süresince oyuncular saha içinde veya dışında durabilirler. İçecek için oyuncuların saha dışına çıkması zorunludur,
Mola esnasında yedek oyuncular oyun alanının dışında bulunurlar,
Mola esnasında takım yetkililerinin oyun alanı içine girerek talimat vermesine izin verilmez,
Oyuncu değişikliği, molanın bittiğine ilişkin bir düdük veya akustik sinyal duyulduktan sonra, yapılabilir,
İlk devrede mola almamış takımın ikinci devrede sadece bir tane mola alma hakkı vardır,
Eğer üçüncü hakem veya saat hakemi yoksa takım yetkilileri hakemlerden mola talep edebilirler,
Eğer oynanırsa, uzatmalarda mola yoktur.
Devre Arası Süresi
Oyuncuların devre arası dinlenmeye hakları vardır. Devre arası süre 15 dakikayı aşmamalıdır.
KURAL 8 – OYUNUN BAŞLAMASI VE TEKRAR BAŞLAMASI
Başlama Vuruşundan Önce
Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer. Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikinci yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler.
Başlama Vuruşu
Oyunu başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan başlama vuruşu:
Maç başlangıcında,
Bir gol atıldıktan sonra,
Maçın ikinci yarısının başlangıcında,
Eğer oynanırsa, her iki uzatma devresinin başlangıcında yapılır.
Başlama vuruşundan doğrudan bir gol yapılamaz.
Yöntem
Bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunurlar,
Başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 3m uzakta dururlar,
Top orta noktada hareketsiz bir şekilde durur,
Hakem işaret verir,
Top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda, oyunda olur,
Bir takım kazandığı golden sonra, devrenin bitimi değilse, başlama vuruşu diğer takım tarafından yapılır.
İhlaller ve Cezalar
Vuruşu yapan oyuncu, top oyuna girdiyse, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa (elle oynaması dışında):
Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir.
Vuruşu yapan oyuncu, top oyuna girdiyse, top başka oyuncuya dokunmadan önce topla kasıtlı olarak elle oynarsa:
İhlalin olduğu yeden, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir. Topla bilerek elle oynayan oyuncunun takımı birikmiş bir faulle cezalandırılır.
Başlama vuruşu yönteminin herhangi bir başka suretle ihlali durumunda:
Başlama vuruşu tekrar edilir ve avantaj uygulanmaz.
Hakem Atışı
Top oyundayken, Futsal Oyun Kurallarında belirtilmeyen herhangi bir nedenle geçici olarak durdurulması halinde maç, bir hakem atışı ile Oyun Kurallarına göre, yeniden başlatılır.
Yöntem
Oyun ceza alanı içinde durdurulmadığı sürece, hakem veya ikinci hakem, topun oyun durdurulduğu anda bulunduğu yerden topu yere bırakarak başlatır. Oyunun ceza alanı içerisinde geçici olarak durdurulması halinde, oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atışı, oyun durdurulduğu anda topun bulunduğu yere yakın ceza alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.
Top yere değdiği ve saha sınırları içerisinde kaldığı zaman oyun yeniden başlar. Eğer top bir oyuncuya dokunmadan saha dışına çıkarsa, aynı yerden hakem atışı tekrarlanır.
İhlaller ve Cezalar
Hakem atışı aşağıdaki ihlallerde tekrarlanır:
Top yere değmeden önce bir oyuncu topa dokunursa,
Top yere değmeden önce herhangi bir ihlal olursa.
KURAL 9 TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI
Topun Oyun Dışında Olması
Top aşağıdaki hallerde oyun dışındadır:
Top kale çizgisini veya taç çizgisini havadan veya yerden tamamen geçtiğinde,
Oyun hakemler tarafından durdurulduğunda,
Top tavana çarptığında.
Topun Oyunda Olması
Top şu durumlarda dahil olmak üzere diğer tüm zamanlarda oyundadır:
Kale direğine veya üst direğine çarpıp dönerek oyun alanının içinde kalırsa,
Oyun alanı içerisinde bulundukları sırada hakemlere çarpıp dönerse.
Kapalı Alan
Tavan asgari yüksekliği müsabaka talimatında öngörüldüğü gibi 4m olmalıdır. Topun oyunda
iken tavana çarpması durumunda oyun, topa en son dokunan takımın rakibi tarafından,
kullanılacak taç vuruşu ile başlar. Taç vuruşu, topun tavana temas ettiği yere en yakın taç
çizgisi üzerindeki noktadan yapılır.
KURAL 10 – GOL YAPMA YÖNTEMİ
Gol Yapma
Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi ile yapılır.
Hücum yapan takımın kalecisi, kendi ceza alanı içerisinden eliyle veya koluyla topu atarak gol atarsa veya topla oynayan son hücum oyuncusu eliyle bir gol atarsa, gol geçersiz sayılır ve oyun kale atışı ile başlar.
Bir gol atıldıktan sonra oyun tekrar başlamadan önce eğer hakem gol atan takımın fazla oyuncu ile oynadığının farkına varırsa gol iptal edilir. Savunma yapan takımın ceza alanının her hangi bir yerinden savunma yapan takımın yapacağı bir endirekt serbest vuruşla oyun başlatılır. Ancak hakem gol atan takımın fazla oyuncu ile oynadığını başlama vuruşu yapıldıktan sonra farkederse fazla oyuncu oyun alanından çıkarılır ancak gol geçerli sayılmak zorundadır. Eğer gol diğer takım tarafından yapılırsa gol geçerli sayılır. Hakem ilgili makamlara bu durumu rapor etmelidir.
Kazanan Takım
Bir maçta daha fazla gol atan takım kazanmış sayılır. Her iki takımın eşit sayıda gol atmış olması veya hiç gol atılmamış olması durumunda ise maç berabere sonuçlanmış olur.
Müsabaka Yönetmeliği
Müsabaka yönetmeliklerinde bir maç yada rövanş maçları sonrasında mutlaka kazanan bir takımın olmasını gerektirmesi durumunda, kazanan takımı belirlemek için aşağıdaki usullere izin verilir:
Deplasmanda atılan goller yöntemi,
Uzatma devreleri,
Penaltı noktasından yapılan vuruşlar.
KURAL 11 – OFSAYT
Futsalda ofsayt yoktur.
KURAL 12 – FAULLER VE FENA HAREKETLER
Fauller ve fena hareketler Futsal oyun kurallarına göre aşağıdaki şekilde cezalandırılır:
Fauller
Fauller, direkt serbest vuruş, penaltı vuruşu ve endirekt serbest vuruşla cezalandırılır.
Direkt Serbest Vuruşla Cezalandırılan Vuruşlar (Birikmiş ve Kişisel Fauller)
Bir oyuncunun aşağıdaki yedi ihlalden birini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak yapması durumunda rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir.
Rakibe tekme atarsa veya atmaya teşebbüs ederse,
Rakibi çelmelerse,
Rakibin üzerine sıçrarsa,
Rakibe şarj yaparsa,
Rakibe vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse,
Rakibini iterse,
Rakibe ayakla müdahale ederse.
Ayrıca, oyuncunun aşağıdaki üç ihlalden birini yapması halinde rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş kararı verilir:
Rakibini tutarsa,
Rakibine tükürürse,
Bilerek topa elle müdahalede bulunursa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç).
Direkt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır. Yukarıda belirtilen ihlaller birikmiş faul olarak kaydedilir.
Penaltı Vuruşu Olarak Cezalandırılan Fauller
Eğer yukarıda belirtilen on ihlalden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir.
Endirekt Serbest Vuruşla Cezalandırılan Fauller (Kişisel Fauller)
Kalecinin, aşağıdaki dört ihlalden birisini yapması halinde rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş kararı verilir:
Topu, eliyle veya ayağıyla dört saniyeden fazla kendi yarı alanında, kontrol ederse,
Topla oynadıktan sonra, rakibi temas etmeden takım arkadaşından kasıtlı olarak tekrar kendisine atılan topa kendi yarı alanında dokunursa,
Takım arkadaşı tarafından ayakla bilerek kendisine verilen topa eliyle dokunursa,
Takım arkadaşının taç atışından doğrudan gelen topa kendi ceza alanında eliyle dokunursa.
Bir oyuncunun hakemin kanaatine göre aşağıdaki ihlallerden birini yapması halinde rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir:
Rakibinin olduğu anda tehlikeli bir tarzda oynarsa,
Rakibinin ilerlemesine mani olursa,
Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa,
Daha önce Kural 12 veya başka bir kuralda belirtilmeyen bir nedenden dolayı oyuncunun ihtar veya ihraç edilmesi için oyunun durdurulmasına neden olan bir ihlalde bulunursa.
Rakibe karşı yapıldığında direk serbest vuruşu gerektirecek ihlallerden birini kendi takım arkadaşına karşı yaparsa,
Endirekt serbest vuruş ihlalin olduğu yerden yapılır.
Fena Hareketler
Fena hareketler ihtar veya ihraçla cezalandırılır.
Disiplin Cezaları
Bir oyuncuya, yedek oyuncuya ihtar verildiğini belirtmek amacıyla sarı kart kullanılır. Bir oyuncunun, yedek oyuncunun oyundan ihraç edildiğini belirtmek amacıyla kırmızı kart kullanılır. Kartlar maçın başlamasından bitimine kadar gösterilir. Diğer durumlarda hakemler verdikleri disiplin cezalarını sözlü olarak takım yetkililerine bildirirler. Hakemler, oyunun oynanacağı sahaya geldikleri andan, maç başlamadan önce ve sahayı terk edene kadar disiplin cezası verme yetkisine sahiptirler. Bir oyuncu sahanın içinde veya dışında rakibe, hakemlere veya herhangi bir diğer karşı kişiye ihtar veya ihracı gerektiren bir ihlal yaparsa ihlalin şekline göre cezalandırılır.
İhtar Verilecek Haller
Eğer bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa:
Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise,
Hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse,
Futsal oyun kurallarını devamlı ihlal ederse,
Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
Oyun bir köşe vuruşu, serbest vuruş veya taç atışı ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise (savunma oyuncusu),
Hakemlerin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez veya tekrar girerse,
Hakemlerin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse.
Bir yedek oyuncu, aşağıdaki dört ihlalden birini yaparsa:
Sportmenliğe aykırı davranışlarda bulunursa,
Sözle veya hareketle itiraz ederse,
Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse,
Değişiklik yöntemlerine uymadan sahaya girerse.
İhraç Verilecek Haller
Eğer bir oyuncu, yedek bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa kırmızı kart gösterilip oyundan ihraç edilir:
Ciddi faullü oyundan suçlu ise,
Şiddetli hareketten suçlu ise,
Rakibe veya bir başkasına tükürürse,
Topla bilerek elle oynayıp takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç)
Kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse,
Saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya baş ve el kol hareketleri yaparsa,
Aynı maçta ikinci bir ihtar alırsa.
Bir yedek oyuncu aşağıdaki ihlalden dolayı ihraç edilir:
Rakip takımın bariz golünü veya atma şansını önlerse.
İhraç edilen oyuncu veya yedek oyuncu sahanın çevresini ve teknik alanı terk etmelidir.
KURAL 13 – SERBEST VURUŞLAR
Serbest Vuruş Çeşitleri
Serbest vuruşlar direkt veya endirekttir.
1. Direkt Serbest Vuruş
İşareti
Hakemlerden biri bir kolunu yatay şekilde ve atışın kullanılacağı yönü gösterecek biçimde kaldırarak serbest vuruşu işaret eder. Hakem, üçüncü hakeme ve zaman hakemine bunun birikmiş faul olduğunu bildirmek içinde diğer elinin işaret parmağını yere doğru gösterir.
Topun Kaleye Girmesi
Eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya rakibin kalesine girerse gol verilir,
Eğer bir direkt serbest vuruş doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girerse rakip takım lehine bir köşe vuruşu verilir.
Birikmiş Fauller (Takım Faulü)
Kural 12’de belirtildiği şekilde direkt serbest vuruş ile cezalandırılan faullerdir.
Takımların her yarıdaki birikmiş faulleri maç raporuna yazılır,
Eğer takım öncesinde beş birikmiş faul yapmadıysa ve rakip takımın bariz gol şansını engellemediyse, hakemler avantajı uygulayarak oyunu devam ettirir,
Avantaj uyguladığında, hakemler top oyun dışına çıktığı anda zaman hakemine ve üçüncü hakeme bir birikmiş faulü göstermek için zorunlu işareti kullanmalıdır,
Eğer uzatma devresi oynanıyorsa ikinci devrenin birikmiş faullerine devam edilir. Uzatma devresi zamanında çalınan bir birikmiş faul takımın ikinci devredeki toplam faulüne eklenir.
2. Endirekt Serbest Vuruş
İşareti
Hakemler, bir kolunu başının üstünde yukarı doğru kaldırarak endirekt serbest vuruş gösterir ve ayrıca atış gerçekleşene kadar ve topla başka bir oyuncu tarafından oynanana ya da oyun dışına çıkana kadar kolunu bu pozisyonda tutar.
Topun Kaleye Girmesi
Ancak topun kaleye girmeden önce bir başka oyuncuya dokunması halinde gol olabilir:
Eğer, bir endirekt serbest vuruşta topun doğrudan doğruya rakibin kalesine girmesi halinde kale atışı verilir.
Eğer bir endirekt serbest vuruşta topun doğrudan doğruya takımın kendi kalesine girmesi halinde rakip takım lehine köşe vuruşu verilir.
Yöntem
Hem Direkt hem de endirekt serbest vuruşlarda, vuruş yapılırken top hareketsiz durmalıdır. Her iki tarafın yapmış olduğu altıncı birikmiş faul ile serbest vuruşun başlangıcında:
Serbest vuruşu kullanan oyuncu, topu gol amacı ile rakibin kalesine doğru vurmalıdır, takım arkadaşına pas olarak atamaz,
Bir serbest vuruş kullanıldığında, hiçbir oyuncu savunma yapan takımın kalecisi topa dokunana, kale yan direkleri ya da üst direğinden geri dönene ya da oyun alanından çıkana kadar topa dokunamaz,
Eğer bir oyuncu takımının altıncı birikmiş faulünü, rakip takımın yarı sahasında ya da ikinci penaltı noktasından saha çizgisine paralel olan hayali çizgi ile sınırlandırılmış alandaki kendi yarı sahasında yapmışsa, serbest vuruş ikinci penaltı noktasının üzerinden kullanılır. İkinci penaltı çizgisi Kural 1’de belirtilmiştir.
Eğer bir oyuncu, takımının birikmiş faulünü 10m çizgisi ile kale çizgisi arasında kendi yarı sahasında yapmışsa, serbest vuruşun ikinci penaltı çizgisinden mi yoksa faulün yapıldığı noktadan mı kullanılacağına atışı kullanacak takım karar verir,
Her bir yarıda ya da uzatma devrelerinin sonunda altıncı birikmiş faul ile başlangıç için ek süre oynatılır.
Serbest Vuruşun Pozisyonu
Ceza alanının dışında serbest vuruş
Bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 5m uzakta bulunurlar,
Top, vuruş yapılıp hareket ettiği anda oyundadır,
Serbest vuruş ihlalin yapıldığı yerden veya ihlalin yapıldığı anda topun bulunduğu yerden (ihlale göre) veya ikinci penaltı noktasından yapılır.
Savunan takımın lehine ceza alanının içerisinden direkt veya endirekt serbest vuruş:
Bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar en az 5m uzakta bulunurlar,
Bütün rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında bulunmalıdırlar,
Top, doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanının dışına çıkınca oyuna girmiş olur,
Ceza alanının içinde kazanılan bir serbest vuruş ceza alanının herhangi bir yerinden kullanılabilir.
Her Bir Devredeki Altıncı Birikmiş Serbest Vuruşun Başlangıcında
Savunma yapan takım baraj kurmaz,
Vuruşu yapacak oyuncu belirlenir,
Kendi ceza alanındaki kaleci toptan en az 5m uzakta bulunur,
Vuruşu yapacak oyuncu hariç (vuruş için gerekirse) diğer tüm oyuncular oyun
alanında bulunurlar,
Oyuncular, vuruşu yapacak oyuncu ve savunma takımının kaleci hariç, oyun
alanındaki kale çizgisine paralel topla aynı hizada olduğu düşünülen hayali çizginin
gerisinde, toptan en az 5m uzaklıktaki mesafede durmalı ve vuruşu yapacak oyuncuyu
engellememelidirler. Top vurulup oyuna girinceye kadar oyuncular bu hayali çizgiyi
geçemezler.
Hücum Yapan Takımın Endirekt Serbest Vuruşu
Rakip oyuncular toptan en az 5m uzakta bulunurlar,
Top, vurulup hareket ettiği anda oyundadır,
Ceza alanının içerisinde meydana gelen serbest vuruşlarda, atış ihlalin yapıldığı en
yakın ceza alanı çizgisi üzerine çekilir ve atış oradan kullanılır.
İhlaller Ve Cezalar
Eğer bir serbest vuruş sırasında rakip oyuncu topa gerekli mesafeden daha yakınsa:
Vuruş kullanıldıktan sonra penaltı gibi bir ihlal veya hücum eden takım lehine bir avantaj yok ise tekrar edilir. İhlal eden oyuncuya ihtar verilir. Vuruştan sonra ikinci bir penaltı kararı veya serbest vuruş kararı verilirse karşı takımın birikmiş faullerine eklenir.
Eğer savunma yapan takım tarafından kendi ceza alanı içerisinde kullanılan, serbest vuruşta top, doğrudan doğruya ceza alanının dışına gönderilmemişse:
Vuruş tekrarlanır.
Eğer serbest vuruş dört saniye içerisinde kullanılmamışsa:
Hakemler serbest vuruş hakkını, serbest vuruşun yapılacağı yerden diğer takımın kullanacağı bir endirekt serbest vuruş olarak, diğer takıma verir.
Birikmiş altıncı faulün başlangıcında, oyuncu bu atışı gol atmak amacıyla kullanmadıysa:
Hakemler serbest vuruş hakkını, serbest vuruşun yapılacağı yerden diğer takımın kullanacağı bir endirekt serbest vuruş olarak diğer takıma verir.
Birikmiş altı faulün başlangıcında, serbest vuruş belirlenmiş oyuncunun takım arkadaşı tarafından kullanılırsa:
Hakemler oyunu durdurur, vuruşu yapan oyuncuya sportmenliğe aykırı davranıştan dolayı ihtar gösterir. Oyun serbest vuruşun yapılacağı yerden diğer takımın kullanacağı bir endirekt serbest vuruşla başlatılır.
Eğer top oyuna girdikten sonra, serbest vuruşu yapan oyuncu, başka bir oyuncu topa dokunmadan önce, tekrar topa dokunursa (elle oynaması dışında):
Karşı takımın lehine ihlalin yapıldığı yerden endirekt bir serbest vuruş kararı verilir.
Eğer top oyuna girdikten sonra, serbest vuruşu yapan oyuncu, başka bir oyuncu topa dokunmadan önce bilerek elle topla oynarsa:
Karşı takımın lehine ihlalin yapıldığı yerden bir direkt serbest vuruş kararı verilir, ihlali yapan oyuncunun takımının birikmiş faullerine eklenir.
İhlali kendi cezaalanı içerisinde yaptıysa, aleyhine bir penaltı kararı verilir ve ihlali yapan oyuncunun takımının birikmiş faullerine eklenir.
Eğer Hakemler altıncı birikmiş faul ile başlayacak bir serbest vuruş işareti vermişlerse, top oyuna girmeden önce;
Serbest vuruşu kullanacak takımın bir oyuncusu, dört saniye kuralının haricinde Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Hakemler vuruşun yapılmasına izin verir,
Eğer gol olursa vuruş tekrar edilir,
Eğer gol olmaz ise hakemler, oyunu durdurur ihlalin yapıldığı yerden rakip takım Aleyhine bir endirekt serbest vuruş kararı verir.
Savunma takımının bir oyuncusu Futsal Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Hakemler vuruşun yapılmasına izin verir,
Eğer gol olursa, gol kararı verilir,
Eğer gol olmaz ise vuruş tekrar edilir.
Savunma yapan takımın ve hücum eden takımın bir veya birkaç oyuncusu Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Vuruş tekrar edilir.
Altıncı birikmiş faul başlangıcında, Direkt Serbest Vuruş kullanıldığında;
Gol atmak amacıyla ileri doğru kullanılmamışsa:
Hakemler oyunu durdurur ve rakip takım lehine serbest vuruşun yapıldığı yerden, bir endirekt serbest vuruş kararı verirler.
Serbest vuruşu yapan oyuncu, başka bir oyuncu topa dokunmadan önce, tekrar topa dokunursa (elle oynaması dışında):
Karşı takımın lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş kararı verilir.
Serbest vuruşu kullanan oyuncunun haricinde başka bir oyuncu (elle oynaması dışında), savunma yapan takımın kalecisinin topa dokunmasından veya yan direklerinden veya üst direkten dönmeden veya alanı terk etmeden önce topa, dokunursa:
Karşı takımın lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş kararı verilir.
Bir oyuncu bilerek topla eliyle oynarsa:
Karşı takımın lehine ihlalin yapıldığı yerden bir direkt serbest vuruş kararı verilir, ihlali yapan oyuncunun takımının birikmiş faullerine eklenir.
İhlali kendi kale alanı içerisinde yaparsa (savunma yapan takımın kalecisi hariç) aleyhine bir penaltı kararı verilir ve ihlali yapan oyuncunun takımının birikmiş faullerine eklenir.
İleri doğru vurulan topa dışardan bir nesne çarparsa:
Vuruş tekrar edilir.
Top, kaleciden, üst direkten veya yan direklerden oyun alanına geri döndükten sonra, bir nesneye çarparsa:
Hakemler oyunu durdurur, topun nesneye çarptığı noktadan hakem atışı ile oyun başlatılır. Oyun durdurulduğunda eğer topun nesneye çarptığı yer ceza alanının içindeyse hakem atışı çarpmanın olduğu noktaya en yakın ceza alanının çizgisi üzerinden yapılır.
Top oyundayken, kale yan direklerine ve üst direğe veya başka bir oyuncuya temas etmeden patlar veya kusurlu hale gelirse:
Vuruş tekrar edilir.
KURAL 14 – PENALTI VURUŞU
Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan on ihlalden birini kendi ceza alanı içerisinde yapan bir takımın aleyhine verilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir.
Top ve Oyuncuların Pozisyonu
Top:
Penaltı noktasına konur.
Vuruşu yapacak oyuncu:
Açıkça belirlenir.
Savunmadaki kaleci:
Vuruş yapılıncaya kadar kale direkleri arasında kendi kale çizgisi üzerinde yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük durumda bulunur.
Diğer bütün oyuncular:
Sahada,
Ceza alanının dışında,
Penaltı noktası gerisinde,
Penaltı noktasından en az 5m mesafede dururlar.
Yöntem
Oyuncular bu kural doğrultusunda pozisyonlarını aldıktan sonra hakem, penaltı vuruşunun yapılması için işaret verir,
Vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurmalıdır,
Top, vuruş yapılıp ileri doğru hareket ettiği anda oyundadır.
Oyunun normal süresi içinde veya penaltı vuruşunun yapılabilmesi veya tekrarlanması için devre sonunda, uzatma devrelerinin sonunda verilen ek sürede bir penaltı vuruşu kullanıldığında:
Top kale direklerinden herhangi birisine ya da her ikisine ve/veya üst direk ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.
Penaltı vuruşunun ne zaman tamamlandığına hakem karar verir.
İhlaller ve Cezalar
Eğer penaltı vuruşunu yapan oyuncu topu ileriye doğru vurmazsa:
Hakemler oyunu durdurur, penaltı noktasından savunan takımın lehine bir endirekt serbest vuruşla oyunu yeniden başlatır.
Eğer penaltı vuruşunu yapacak belirlenmiş oyuncunun takımından bir başka oyuncu penaltı vuruşunu yaparsa:
Hakemler oyunu durdurur, vuruşu yapan oyuncuya sportmenlik dışı hareket nedeniyle ihtar gösterir ve penaltı noktasından savunan takımın lehine bir endirekt serbest vuruşla oyunu yeniden başlatır.
Eğer hakemler penaltının atılması için işaret verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce aşağıdaki durumlardan birisi olursa:
Vuruşu yapan oyuncunun takım arkadaşı Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Hakemler vuruşa izin verir,
Top kaleye girerse vuruş tekrarlanır,
Top kaleye girmezse, hakem oyunu durdurur ve savunma yapan takım lehine ihlalin olduğu yerden bir endirekt serbest vuruşla oyunu tekrar başlatır.
Savunma yapan takımın bir oyuncusu Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Hakem vuruşa izin verir,
Top kaleye girerse gol yapılmış olur,
Top kaleye girmez ise vuruş tekrarlanır.
Hem savunma yapan hem de hücum eden takımın birden çok oyuncusu Futsal Oyun Kurallarını ihlal ederse:
Vuruş tekrarlanır.
Penaltı vuruşu yapıldıktan sonra, eğer:
Vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması dışında), top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa:
İhlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş kararı verilir.
Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez eliyle dokunursa:
İhlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş kararı verilir, bu faul takımın birikmiş faullerine eklenir.
Top ileri doğru hareket ederken bir dış etkene dokunursa:
Vuruş tekrarlanır.
Top kaleciden, üst direkten veya direklerden geri döndükten sonra bir dış etkene dokunursa:
Hakem oyunu durdurur,
Topa dokunan dış etken ceza alanı içerisinde olmadığı sürece, oyun dış etkenin topa dokunduğu yerden bir hakem atışı ile tekrar başlatılır. Topa dokunan dış etkenin ceza alanı içerisinde olması durumunda, oyunu tekrar başlatmak için yapılacak hakem atışı,
oyun durduğu anda topun bulunduğu yere yakın ceza alanı çizgisi üzerindeki bir noktadan yapılır.
Top, kale yan direklerine veya üst direğe veya bir oyuncuya dokunmadan önce patlar veya uygunsuz hale gelirse:
Vuruş tekrar edilir.
KURAL 15 TAÇ VURUŞU
Taç vuruşu, oyunu tekrar başlama yöntemidir. Taç vuruşu, topun tamamı havadan veya yerden taç çizgisini geçtiğinde veya salonun tavanına dokunduğunda, topa son dokunan oyuncunun rakibi tarafından yapılır. Taç vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.
Oyuncuların Konumu
Rakip oyuncular:
Sahada,
Taç vuruşunun kullanılacağı noktaya en az beş metre mesafede dururlar.
Yöntem
Tek bir yöntem vardır:
Ayakla vuruş.
Taç Vuruşu Konumu
Taç atışı yapacak oyuncunun konumu:
Bir ayağıyla taç çizgisine basabilir ya da alan dışında durabilir.
Vuruş yapılırken top sabit olmalı, vuruşun yapılacağı yerden en fazla 25 cm uzaklığa konulabilir (çizgi üzerinde),
Taç vuruşu kullanacak oyuncu, topu aldıktan sonra, dört saniye içerisinde atışı gerçekleştirmelidir.
Top alana girdiği anda oyunda olarak kabul edilir.
İhlaller ve Cezalar
Eğer, taç vuruşu kullanılırken, rakip topa gerekli mesafeden daha yakın ise:
Serbest vuruşla veya penaltı vuruşuyla cezalandırılabilecek bir avantaj olmadığı sürece taç vuruşu aynı takım tarafından tekrar edilir ve kuralı ihlal eden oyuncuya ihtar verilir.
Eğer rakip oyuncu taç vuruşu yapacak oyuncuyu haksız şekilde oyalar ve atışı geciktirirse:
Sportmenliğe aykırı davranıştan ihtar verilir.
Taç atışı yöntemlerinin dışında kullanılırsa:
Taç vuruşu rakip takımın bir oyuncusu tarafından kullanılır.
Eğer top oyuna girdikten sonra taç atışını kullanan oyuncu (elle oynaması dışında) topa başka bir oyuncu dokunmadan önce tekrar dokunursa:
Topla ikinci kez oyuncunun takımı aleyhinde ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş kararı verilir.
Eğer top oyuna girdikten sonra taç atışını kullanan oyuncu topa başka bir oyuncu dokunmadan bilerek elle oynarsa:
Topla ikinci kez oynayan oyuncunun takımı aleyhine ihlalin yapıldığı yerden bir direkt serbest vuruş kararı verilir ve takımın birikmiş faullerine eklenir.
İhlali kendi ceza alanı içerisinde gerçekleştirdi ise ihlali yapan oyuncunun takımının aleyhine bir penaltı kararı verilir ve takımın birikmiş faullerine eklenir.
KURAL 16 – KALE ATIŞI
Kale atışı oyunu yeniden başlatma yöntemidir. Bir kale atışı, topun tamamı en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden Kural 10’a göre yapılmış nizami bir gol dışında kale çizgisini geçince verilir. Kale atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz.
Oyuncuların Konumu
Rakip oyuncular:
Top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında, oyun alanının içerisinde olmalıdırlar.
Yöntem
Top, savunma yapan takımın kalecisi tarafından, ceza alanının herhangi bir yerinden atılır,
Kaleci topu aldıktan sonra dört saniye içerisinde kale atışını gerçekleştirir,
Top, ceza alanının dışına çıktığı zaman oyuna girmiş olur.
İhlaller ve Cezalar
Eğer, top kale atışından direkt ceza alanının dışına çıkmaz ise:
Atış tekrarlanır fakat dört saniye sayacı sıfırlanmaz. Kalecinin tekrar kale atışını kullanmak için topu eline aldığı zaman kaldığı yerden devam eder.
Eğer kale atışı dört saniye içerisinde kullanılmazsa:
Rakip takım lehine, ihlalin gerçekleştiği yere yakın ceza alanı çizgisi üzerinden kullanmak üzere, bir endirekt serbest vuruş kararı verilir.
Eğer kale atışı kullanılırken, atak yapan takımın oyuncusu, ceza alanının içerisindeyse:
Ceza alanı içerisinde bulunan rakip takımın oyuncusu topa dokunur veya kale atışının yöntemlerine uygun kullanılmasını engellerse kale atışı tekrar edilir.
Bu kuralın diğer bir ihlallerinde:
Kale atışı tekrarlanır. Bu ihlal kale atışını yapan takımın oyuncusu tarafından gerçekleştirilirse dört saniye sayacı sıfırlanmaz, kaleci topu eline aldığı zaman kaldığı yerden devam eder.
KURAL 17 KÖŞE VURUŞU
Köşe vuruşu oyunun yeniden başlaması için bir yöntemdir. Topun tamamı, en son, savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra havadan veya yerden ve Kural 10’a göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini geçince köşe vuruşu verilir. Köşe vuruşundan sadece rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılabilir.
Topun ve Oyuncuların Pozisyonu
Top:
En yakın köşe yayı içerisine yerleştirilir.
Rakip oyuncular:
Top oyuna girene kadar köşe yayından en az beş metre mesafede dururlar.
Yöntem
Köşe vuruşu hücum yapan takım oyuncularından biri tarafından kullanılır,
Oyuncu topu aldıktan sonra dört saniye içerisinde köşe vuruşunu kullanmalıdır,
Top, oynandığı ve hareket ettiği anda oyundadır.
İhlaller ve Cezalar
Eğer rakip takımın oyuncusu olması gereken mesafeden daha yakınsa:
Eğer hücum takımının lehine serbest vuruş veya penaltı vuruşu gibi bir avantaj yoksa köşe atışı tekrarlanır ve ihlali yapan oyuncuya ihtar verilir.
Eğer rakip oyuncu köşe vuruşunu engeller veya geciktirirse:
İhlali gerçekleştiren oyuncuya sportmenlik dışı davranışından dolayı ihtar gösterilir.
Eğer köşe vuruşu dört saniye içerisinde kullanılmazsa:
Rakip takım lehine kale atışı kararı verilir.
Topun pozisyonunda veya bu kuralın diğer herhangi bir ihlalinde:
Atış tekrar edilir. Eğer ihlal, köşe vuruşunu yapacak takımın oyucuları tarafından gerçekleştirilmişse, dört saniye sayacı sıfırlanmaz, atışı yapacak oyuncu topu eline aldığı zaman kaldığı yerden devam eder.
Eğer, top oyuna girdikten sonra, vuruşu yapan oyuncu (elle oynaması dışında), top bir başka oyuncuya dokunmadan önce ikinci kez dokunursa:
İhlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.
Eğer top oyuna girdikten sonra ve başka bir oyuncuya dokunmadan önce, vuruşu yapan bilerek topla elle oynarsa:
İhlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir ve takımının birikmiş faullerine eklenir.
Eğer ihlal, vuruşu yapanın ceza alanı içinde yapıldıysa bir penaltı vuruşu verilir ve takımının birikmiş faullerine eklenir.
RÖVANŞLI MAÇLAR DA DAHİL BİR MAÇIN GALİBİNİ BELİRLEMEK İÇİN UYGULANAN YÖNTEMLER
Deplasmanda atılan goller, uzatma devreleri ve penaltı vuruşları maç berabere bittikten sonra müsabaka kurallarının kazanan bir takım olmasını gerektirdiği durumlarda kazanan takımı belirlemek için uygulanan üç yöntemdir.
Deplasmanda atılan goller
Takımların iç sahada ve deplasmanda birbirlerine karşı oynadıkları müsabakaların kurallarına göre, eğer ikinci maçtan sonra toplam skor eşit ise, deplasmanda atılan herhangi bir gol çift sayılacaktır.
Uzatma süresi
Müsabaka kuralları her biri beş dakikayı aşmayan eşit süredeki iki devrenin daha oynanmasını şart koşabilir.
Penaltı vuruşları
Müsabaka kuralları aşağıda belirtilmiş yönteme uygun olarak penaltı vuruşlarının yapılmasını şart koşabilir.
Yöntem
Hakem vuruşların yapılacağı kaleyi seçer,
Hakem para atışı yapar ve kazanan takımın kaptanı ilk veya ikinci penaltı vuruşundan hangisini yapacağını seçer,
Hakem, ikinci hakem, üçüncü hakem ve zaman hakemi kullanılan atışların kaydını tutar,
Aşağıda açıklanan koşullara tabi olarak her iki takım beş vuruş yapar,
Vuruşlar takımlar tarafından sırayla kullanılır,
Eğer her iki takım da beş vuruş yapmışsa ve bir takım diğerinin beş vuruşun hepsini kullansa dahi atabileceğinden daha fazla gol yapmışsa başka vuruş yapılmaz,
Eğer her iki takım da beş vuruş yapmışsa ve her ikisi de aynı sayıda gol atmışsa veya hiç gol atamamışsa, vuruşlar bir takım aynı vuruş sayısındayken diğerinden daha fazla gol yapmış duruma gelene kadar aynı şekilde devam eder,
Her vuruş farklı bir oyuncu tarafından yapılır ve herhangi bir oyuncu ikinci bir vuruş yapmadan önce vuruşu yapabilecek tüm oyuncular bir vuruş yapmış olmalıdır,
Penaltı vuruşları kullanılırken sahada yalnızca kaleciler, vuruşu kullanabilecek oyuncular, hakemler ve üçüncü hakem kalabilir,
Vuruşu kullanan oyuncu ve iki kaleci haricinde, vuruş kullanabilecek tüm oyuncular üçüncü hakem ile birlikte sahanın diğer yarısında kalmalıdırlar,
Vuruşu yapan oyuncunun takım arkadaşı olan kaleci, yedek kulübelerinin karşı tarafında, sahada penaltı noktası ile hizada ve ondan en az 5 metre uzakta durmalıdır,
Eğer maçın veya uzatma süresinin sonunda ve penaltı vuruşları başlamadan önce takımlardan birinin yedekleri dahil olmak üzere rakibinden daha fazla sayıda oyuncusu varsa, bu takım oyuncu sayısını rakibi ile eşit hale getirecek şekilde azaltmalıdır ve takım kaptanı çıkartılan her oyuncunun adını ve numarasını hakeme bildirmelidir,
Penaltı vuruşları başlamadan önce, hakem her iki takımdan penaltı vuruşlarını kullanmaya uygun olan eşit sayıdaki oyuncuların sahanın diğer yarısında kaldıklarından emin olmalıdır.
TEKNİK ALAN
Teknik alan teknik kadro ve yedek oyuncular için özel bir alandır. Teknik alanların boyutu ve
konumu tesisler arasında farklılık gösterebilir ancak aşağıdaki notlar genel bir kılavuz olması
açısından hazırlanmıştır:
Teknik alan belirlenmiş oturma alanının her iki tarafından 1 metre kadar uzanır ve taç
çizgisinden 75 cm kadar bir mesafeye kadar ileri uzanmaktadır,
Bu alanı belirlemek için işaretlerin kullanılması tavsiye edilir,
Bu teknik alanda bulunacak kişi sayısı müsabaka kuralları ile belirlenmiştir,
Teknik alanda oturacak kişiler maç başlamadan önce müsabaka yönetmeliğine göre
belirlenir,
Yalnızca bir takım görevlisi taktiksel talimatlar vermeye ve ayakta durmaya yetkilidir,
Hakemin izni ile sakatlanan bir oyuncuyu muayene etmek veya sahadan ayrılmasını
sağlamak için bir masör veya doktorun sahaya girmesi gibi özel durumlar haricinde
teknik direktör ve diğer görevliler teknik alanın sınırları içinde kalmalıdırlar,
Teknik direktör ve teknik alanda oturan diğer kişiler oyuncuların ve hakemlerin
hareketlerini engellemekten kaçınarak, sorumlu davranışlar içerisinde bulunmalıdır,
Yedek oyuncular ve antrenör, oyuncuların ve hakemlerin hareketlerini
engellemedikleri ve sorumlu bir şekilde davrandıkları sürece belirlenmiş alanda bir
maç süresince ısınabilirler.
B1 FUTBOL; Oyun Alanı Boyutlar Oyun Alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinin uzunluğundan daha fazla olmalıdır. Uzunluk En az : 25 m En çok : 42 m Genişlik En az : 15 m En çok : 25 m Uluslararası Maçlar Uzunluk : 40 m Genişlik : 20 m Oyun Alanının İşaretlenmesi: Oyun alanı sınırladıkları alana dahil olan çizgilerle belirlenir. Uzun olan iki kenar çizgisi taç çizgisi olarak adlandırılır. Taç çizgileri, bu çizgiler boyunca ve sahanın her iki tarafında kale çizgilerinin bir metre ötesine kadar uzanan korumalıklarla oluşturulabilir. Korumalıklar 1m – 1.20 m arası yükseklikte olmalı ve sahaya açısı 10 dereceden fazla olmamalıdır. Daha kısa olan kenar çizgilerine kale çizgisi denir. Bütün çizgiler 8 cm genişliğindedir. Oyun alanı bir orta çizgi ile ikiye ayrılır. Başlama noktası bu çizginin tam ortasına işaretlenir. Bu noktanın etrafına 3 m yarıçaplı bir daire çizilir. Yönlendiricilerin alanının belirlenmesi: Yönlendiricilerin alanları şu şekilde çizilir: Kale çizgilerinden 12 metre uzaklıkta, sahanın bir tarafından diğer tarafına kale çizgilerine paralel bir noktalı çizgi çizilir. Saha böylelikle üç bölüme ayrılır: 1 Savunma alanı 2 Orta alan 3 Hücum alanı
Top Nitelikleri ve Ölçüleri: Top: Yuvarlak, Deriden veya başka bir uygun malzemeden imal edilmiş, Çevresi en çok 62 cm. az 60 cm., Ağırlığı oyunun başlangıcında en çok 540 gr. en az 510 gr., Basıncı deniz seviyesinde 0.4-0.6 atmosfer basıncına eşit (400-600gr/cm2), Topun içerisinde, topu düzgün bir şekilde sürmeye, çevirmeye ve sektirmeye imkan verecek bir ses sistemi olmalıdır. Oyuncuların güvenliğini sağlamak için, top etrafında ya da havada dönerken ses çıkarmalıdır. Kusurlu Topun Değiştirilmesi: Eğer top oyunda iken patlar veya kusurlu hale gelirse: Oyun durdurulur, Oyun yedek topla ilk topun kusurlu hale geldiği yerden bir hakem atışı ile başlatılır. Topun ses sistemi oyun sırasında durursa: Oyunun durdurulması gerekmez. Hakem topu tekrar ses çıkaracak şekilde hafifçe hareket ettirir. Eğer top oyunda değilken patlar veya kusurlu hale gelirse (bir başlama vuruşu, kale vuruşu, köşe vuruşu, serbest vuruş, penaltı vuruşu veya taç atışı): Oyun, kurallara göre bu atışlarla başlatılır. Top oyun süresince hakemin onayı olmadan değiştirilemez. KARARLAR Karar 1: IBSA maçlarında ve/veya IBSA’nın üye federasyonlarının maçlarında IBSA onaylı toplar kullanılmalıdır. KURAL 3 Oyuncuların Sayısı: Bir maç, dördü tamamen görmeyen oyuncu (B1 kategorisi) ve biri kısmen yada tamamen gören ve aynı zamanda yönlendiricilikte yapabilen bir kaleci (B2 veya B3 kategorisi) olmak üzere 5 oyuncudan oluşan iki takımla oynanır. Aynı zamanda bir de rehber olacaktır.
Takım kadroları aşağıdaki işlevleri yerine getiren 15 kişiden oluşur: 8 oyuncu, 2 kaleci, 1 yönlendirici, 1 antrenör, 1 yardımcı antrenör, 1 doktor ve 1 fizyoterapist. Oyuncu Değiştirme Yöntemi: En fazla, dört yedek oyuncu ve bir yedek kaleci kullanılabilir. Bir takımın her iki kalecisi sakatlandıysa ve bu durum müsabaka doktoru tarafından onaylanmışsa, takım yetkililerinden herhangi birisi kaleye geçebilir. Bir maçtaki yedek değiştirme sayısı sınırsızdır. Oyundan çıkan bir oyuncu başkasının yerine yine oyuna girebilir. Yedek oyuncu sadece topun oyunda olmadığı sırada ve aşağıdaki koşullara uyarak oyuna girebilir: Oyun durmalıdır. Oyundan çıkan ve oyuna giren oyuncuların numaraları anons edilmelidir. Oyundan çıkan oyuncu kendi takımının değişiklik bölgesini kullanmalıdır. Oyuna giren oyuncu da kendi takımının değişiklik bölgesini kullanmalıdır. Oyuna giren oyuncu, çıkan oyuncu taç çizgisini tamamen geçmeden ve kendisine hakem tarafından izin verilmeden sahaya girmemelidir. Yedek oyuncu, hakem kararlarına tabidir. Yedek oyuncu sahaya girip aktif oyuncu olunca ve çıkan oyuncunun aktif oyunculuğu bittiğinde, değişiklik tamamlanmış olur. İhlaller ve Cezalar: Yedek oyuncu, top oyundayken sahaya girerse; Oyun durdurulur, giren oyuncu sarı kart cezası alır ve sahanın dışına çıkması istenir. Oyun durdurulduğunda topun olduğu yerden, karşı takımın endirekt serbest vuruşu ile başlar. Kararlar: Karar 1: Penaltı ya da ikinci penaltı verildiğinde, hakemin doğruladığı, turnuva doktoru veya takım doktoru veya fizyoterapistin onayladığı bir sakatlık dışında kaleci değişikliği yapılamaz. 8 m penaltısını ya da penaltı atışını yapacak oyuncu atış kazanılmadan önce sahada bulunan oyunculardan birsi olmalıdır. Takım bu atışlar öncesinde oyuncu değişikliği yapabilir ancak oyuna giren oyuncu atış kullanamaz. Karar 2: Bir maç boyunca 5 kişisel faul yapan oyuncu başka bir oyuncuyla değiştirilir. Bu oyuncu tekrar oyuna giremez fakat yedek oyuncu bölgesinde kalabilir. Karar 3: Kırmızı kart gören bir oyuncu oyun dışına gönderilir, yedek oyuncu bölgesinde kalamaz. Karar 4: Maça başlamak için 5 oyuncu (bir kaleci ve dört oyuncu) olması gerekir. Karar 5: Oyuncuların kırmızı kartla oyun dışına gönderilmesi ya da sakatlık nedeniyle takımlardan birinin 3 kişiden az kalması (kaleci dahil) durumunda maç bitirilir. Karar 6: Kaptan’ın görevleri: Kaptan, maç boyunca takımını temsil eder, hakemle ve diğer yetkililerle muhatap olacak kişidir. Takım arkadaşları arasında iyi ve centilmen bir davranış sergilemeye çalışır. Takım arkadaşlarından ayırt edilebilmek için koluna kolluk takabilir. Kaptan, maçın oynandığı tesisi terk etmediği ya da kırmızı kart görmediği sürece, oyundan çıksa bile yeni bir kaptan belirlenmesi gerekmez. Yine kaptan maç başında asıl kadroda olmasa bile kura atışında bulunur. Karar 7: Bir oyuncu sağlık görevlilerinin sahaya girmesini isterse, ardından saha dışına çıkmak zorundadır. Oyuncu dışarıdayken oyuncu değişikliği de yapılabilir. Karar 8: Bir oyuncu oyuna girerken ve ya tekrar girerken daima oyun durduğunda uygun yerden hakemin izniyle girebilir. KURAL 4 Oyuncuların Giysi ve Gereçleri: Güvenlik: Bir oyuncu, kendisine veya bir başka oyuncuya tehlikeli olabilecek herhangi bir giysi giymemeli veya (her çeşit takılar da dahil) gereçler taşımamalıdır. Gerekli Giysiler: Forma Şort (eğer tayt giyilirse, taytın rengi şortun esas renginde olmalı), Tozluklar, Tekmelikler, Futbol ayakkabıları. (Kanvas, yumuşak deri, koşu ayakkabısı, plastik ayakkabı ya da benzeri) B1 Oyuncularının Ekipmanı: B1 oyuncuları yukarıdaki zorunlu malzemelerin yanı sıra aşağıdaki ekipmanları da kullanmalıdır:
Göz pedleri (Prostetik gözü olan oyuncu için kullanılmaz). Göz bağları Koruyucu başlıklar (Tercihe kalmıştır ancak takılması şiddetle tavsiye edilir). Forma: Bütün formaların arkasında numaralar bulunmalıdır. Oyuncular 1 den 15 e kadar olan numaraları alabilirler. Numaralar net bir şekilde görünebilmesi için, formanın rengine zıt olması gerekir. Uluslararası maçlarda, numaralar formanın veya şortun ön bölümünde de olur; ancak daha küçük yazıyla olması gerekir. Tekmelikler: Tozlularla tamamen örtülmelidir, Uygun materyallerle yapılmış olması gerek (kauçuk, plastik, veya benzeri maddelerden), Yeterli bir koruma sağlamalıdır. Kaleciler: Kaleci uzun eşofman giyebilir. Her kaleci, kendisini diğer oyunculardan ve hakemlerden ayırt edecek renkte giyinir. İhlaller ve Cezalar: Oyunun durdurulmasına gerek yoktur. Kuralı çiğneyen oyuncu, malzemelerini düzenlemesi veya temin etmesi için oyun alanı dışına çıkarılır. Top oyun dışı olduğunda oyuncu,1. veya 2. hakemin izni ile, hakem tarafından giysisi kontrol edildikten sonra hakemin işareti ile oyuna dahil olur. Karar 1: Hakem koruyucu göz bağlarının diğer oyunculara zarar verebileceğini düşünürse bunlara izin vermez. Karar 2: Koruyucu başlıklar tercihe bırakılmıştır ancak kafa yaralanmalarının önlenmesi için şiddetle tavsiye edilir. Top oyundayken, bir oyuncunun koruyucu başlığı düşerse, oyunun durdurulmasına gerek yoktur. Top oyun dışı olduğu zaman, hakem koruyucu başlığı oyuncuya verir.
KURAL 5 Hakem: Hakemin Yetkisi: Her maç, sahaya girdiği andan ayrıldığı ana kadar oyun kurallarını uygulamada tam yetkili olarak atanan bir hakem tarafından yönetilir. Yetkileri ve Görevleri: Hakem: Oyun kurallarını uygular, Oyunu durdurmakla, ihlali yapan takıma bir avantaj sağlayacağı hallerde oyunu devam ettirir. Düşündüğü avantajın oluşmaması halinde yapılan ihlali cezalandırır. Oyunculara, yönlendiricilere ve/veya takım yetkililerine karşın uygulanan disiplin tedbirlerinin yanı sıra maç öncesinde, maç sırasında ve maç sonrasında meydana gelen olaylar hakkında bilgi içeren maç raporunu ilgili kurumlara verir. Saat hakemi olmaması halinde saat hakeminin görevlerini yapar. Kuralların herhangi bir şekilde ihlalinde veya diğer bir sebepten gerekli görürse, oyunu durdurur, geçici olarak erteler veya tatil eder. Hatalı oyuncuları, yönlendiricileri ve/veya takım yetkililerini uyarır, disiplin cezası verir veya oyun dışı bırakır. Yetkisi olmayan kişiyi sahaya sokmaz. Bir oyuncunun ciddi sakatlandığı kanısına varırsa oyunu durdurur ve o oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Sakatlanan oyuncu oyun alanına ancak oyun tekrar başlatıldıktan sonra dönebilir. Bir oyuncunun hafif sakatlandığı kanısına varırsa ve diğer oyuncuların onun üzerine basma tehlikesi yoksa oyunu top oyun dışı oluncaya kadar devam ettirir. Kanayan yarası olan bir oyuncunun oyun alanından çıkarılmasını sağlar. Bu oyuncu, ancak hakemlerin kanamanın durduğuna kanaat getirmesi halinde hakemin işareti ile oyun alanına dönebilir. Kullanılan her topun Kural 2’de belirtilen özelliklere uygun olmasını sağlar. Oyun her durduğunda oyunu başlatır. Ses sistemini kullanarak sahanın çevresinde sessizliği sağlar. Saat hakeminin masasına maç boyunca olan her olayı sözlü olarak veya işaretle bildirir.
Oyuncuların giysilerini maç başlamadan önce, değişiklik yapılırken, her moladan sonra, ikinci yarının başlangıcında, uzatmalarda ve gerekli gördüğü anlarda kontrol eder. Maçın her anında göz bağlarının, koruyucu başlıkların ve göz pedlerinin doğru şekilde takılı olmasını sağlar. Gerekli gördüğünde, top oyun dışı olduğu anda oyunu durdurur ve oyuncunun gözbağını düzeltmesini ister veya sorumlu personelden oyuncunun göz bağının değiştirilmesini isteyebilir. Yönlendirici alanları ile ilgili kuralı uygular: 1. Bölge: savunma alanı 2. Bölge: orta alan 3. Bölge: hücum alanı Hakem Kararları: Hakemin oyun ile ilgili kararları nihaidir. Karar 1: Eğer hakem ve yardımcı hakem aynı anda hata görürse ve hangi takıma ceza verilmesinde anlaşmazlık olursa, hakemin kararı uygulanır. Karar 2: Hem hakem hem yardımcı hakem oyuncuya sarı kart veya kırmızı kart gösterebilir; anlaşmazlık durumunda, hakemin kararı uygulanır. KURAL 6 Yardımcı Hakemler: İkinci Hakem Görevleri: Sahada hakemin olduğu yerin karşı tarafında görev yapmak üzere ikinci bir hakem atanır. Düdük kullanır. İkinci hakem hakeme oyunun kurallarını uygulamasında yardımcı olur. Saat hakemi olmaması durumunda, dışarı gönderilen bir ya da daha fazla oyuncunun 5 dakikalık süresini kontrol eder. Saat hakemi olmaması durumunda, mola sürelerini kontrol eder. Eğer ikinci hakem aşırı ve uygun olmayan davranış sergilerse, hakem ikinci hakemin yetkilerini kısıtlar veya görevine son verip başka bir hakem ile değiştirebilir. Bu durumu ilgili kurumlara gerekli zaman içerisinde rapor eder.
Kararlar: Uluslararası maçlarda, ikinci hakemin oyunda bulunması ve kullanılması zorunludur. Üçüncü Hakem: Üçüncü hakem, 1. hakemin ya da 2. hakemin oyuna devam edemediği durumlarda onların yerine görev yapabilir. Değişikliklerin yapılmasına yardım eder. Oyuna giren oyuncuların giysilerini kontrol eder. Gerekli görürse oyuncunun oyuna girmesine izin vermez. Yedek bölgesinden yapılan uygunsuz davranışları 1. hakeme veya 2. hakeme bildirir. Eğer üçüncü hakem aşırı ve uygun olmayan davranış sergilerse, hakem ikinci hakemin yetkilerini kısıtlar veya görevine son verip başka bir hakem ile değiştirebilir. Bu durumu ilgili kurumlara gerekli zaman içerisinde rapor eder. KURAL 7 Saat Hakemi, Skor Hakemi ve Spiker Görevleri: Bir saat hakemi, bir skor hakemi ve bir spiker atanır. Bunlar, yedek bölgeleri ile aynı tarafta orta saha çizgisinin dışında yer alırlar. Saat Hakemi: Saat hakeminin kronometre ve birikilmiş faulleri gösteren araç ile donatılmış olması gerekir. Bu araçları federasyon veya ev sahibi takım temin eder. Maçın süresinin Kural 8’e uyup uymadığını kontrol eder. Başlama vuruşuyla saatini başlatır. Son iki dakikaya kadar, sadece molalarda, hakem molalarında, sakatlanan oyuncunun tedavisinde, değişikliklerde, penaltı ya da 8m penaltı atılırken ve gol olduğunda süreyi durdurur. Oyun başlarken top hareket ettiğinde saatini başlatır. 1 dakikalık molayı kontrol eder Oyuncu dışarı gönderildiğinde, 5 dakikalık ceza süresini kontrol eder. İlk yarının bitimini, oyunun bitimini, uzatma sürelerinin bitimlerini ve mola sürelerinin bitimlerini hakemlerin kullandığından farklı bir düdük yada ses sistemi ile bildirir.
SON İKİ DAKİKA KURALI: Her iki yarının ve uzatmaların son iki dakikası boyunca, saat hakemi aşağıdaki durumlarda da saatini durdurmalıdır: Serbest vuruş, Taç, Kale vuruşu, Köşe vuruşu. Skor Hakemi: İki takımında mola bilgilerini tutar. Takımlardan biri mola istediğinde bunu hakeme ve oyunculara bildirir. İki takımında her iki yarıda yaptığı ilk 3 birikmiş faulün kayıtlarını tutar ve her hangi bir takım tarafından 3. birikmiş faul yapıldığında hemen işaret eder. Maç boyunca her oyuncunun yaptığı kişisel faullerin kaydını tutar. Gol atan oyuncuların kaydını tutar. Uyarı yada kırmızı kart cezası alan oyuncuların, yönlendiricilerin ve takım yetkililerinin kaydını tutar. Anons Sistemi Spikeri: Anons sistemi saat hakeminin masasına yerleştirilmelidir. Maç süresince meydana gelen tüm olayları (fauller, değişiklikler, molalar, molalarda yada devre arasında yapılan değişiklikler vb.) anons etmek için kullanılır. Spiker bu olayları duyurmak için bu sistemi kullanmalıdır. İzleyicilerin sessiz olmalarını sağlamak için kullanılır. Eğer saat hakemi, skor hakemi veya spiker aşırı ve uygun olmayan davranış sergilerse, hakem bunların yetkilerini kısıtlar veya görevine son verip başka bir hakem ile değiştirebilir. Bu durumu ilgili kurumlara gerekli zaman içerisinde rapor eder. Kararlar: Karar 1: Uluslararası maçlar için saat hakemi, skor hakemi ve spiker zorunludur.
KURAL 8 Maçın / Oyunun Süresi: Oyunun Devreleri: Oyun 25’ er dakikalık iki eşit devreden oluşur. Zamanın tutulması, süre hakemi tarafından yapılır (Kural 7 de anlatıldığı gibi). İlk yarı veya ikinci yarının süresi penaltı veya ikinci penaltı vuruşu için uzatılabilir (Temdit penaltı). Mola: Takımların ikisi de her iki yarıda birer dakikalık mola hakkına sahiptir. Takımlar bir dakikalık bu molaları aşağıda belirtildiği gibi kullanabilirler: Saat hakeminden mola isteme hakkı takımın antrenörüne aittir. 1 dakikalık mola herhangi bir anda istenebilir. Ancak takımın topa sahip olması durumunda verilir. Saat hakemi top oyun dışı olduğunda hakemlerin kullandığından farklı bir düdük yada ses sistemi ile molayı verir Her takım bir devre için bir kez mola kullanma hakkına sahiptir Mola verilince, oyuncuların sahada kalması gerekir. Bir takım yetkilisinden talimat almak isterlerse yedek bölgesindeki korumalıkların yanına gidip oradan alırlar. Talimat veren kişi de sahaya giremez. Birinci devrede mola almayan takım ikinci devrede sadece bir mola isteyebilir. Devre Arası: Devre arası 10 dakikayı geçemez. Kararlar: Karar 1: Eğer saat hakemi yok ise, antrenör hakemden mola isteyebilir. Karar 2: Oyun sonunda uzatma devreleri olursa, bu devrelerde mola alınamaz. Ancak, takımlardan biri ikinci yarıdaki mola hakkını kullanmadıysa, uzatmalarda bu hakkını kullanabilir.)
KURAL 9 Oyunun Başlaması ve Tekrar Başlaması: Başlama Vuruşu Öncesi: Önce para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci yarıda hücum edeceği kaleyi seçer. Diğer takım oyunun başlama vuruşunu yapar. Para atışını kazanan takım ikinci yarıda başlama vuruşunu yapar. Maçın ikinci yarısında takımlar kalelerini değiştirip diğer kaleye hücum ederler. Yedekler ve takım yetkilileri kendi kaleleri tarafındaki yedek bölgesini kullanırlar. Başlama Vuruşu: Oyunu aşağıdaki durumlarda başlatmak veya tekrar başlatmak için yapılan vuruştur: Oyunun başlangıcında, Gol atıldıktan sonra, Maçın ikinci yarısının başlangıcında, Eğer uzatma devreleri oynanacaksa, her iki uzatma devresinin başlangıcında. Başlama vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Usul: Bütün oyuncular kendi yarı alanlarında bulunacaklardır. Başlama vuruşunu yapan takımın rakipleri top oyuna girinceye kadar toptan en az 3 m uzakta olurlar. Top orta noktada hareketsiz bir şekilde duracaktır. Hakemin işareti ile başlanacaktır. Topa ileri doğru vurularak başlanacaktır. Vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunmayacaktır. İhlaller / Cezalar: Eğer vuruşu yapan oyuncu, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topa ikinci kez dokunursa: Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilecektir. Başlama vuruşu yönteminin herhangi bir başka surette ihlali durumunda vuruş tekrar edilecektir. Hakem Atışı: Oyun, top oyunda iken şayet korumalıkları ya da kale çizgisini geçmeden veya oyun kurallarında belirtilmeyen bir nedenle geçici olarak durdurulmuşsa, oyuna yeniden başlama yöntemidir.
Usul: Hakem, oyun durdurulduğu anda topun bulunduğu yerden topu yere bırakarak oyunu başlatacaktır. Ancak oyun top ceza alanında iken durduruldu ise, oyun, oyunun durdurulduğu yere en yakın ceza sahası çizgisinin kenarından başlatılacaktır. Oyun top yere değince tekrar başlamış olacaktır. Hakem topu kalelere doğru değil, korumalıklar yönünde yere bırakacaktır. İhlaller / Cezalar: Hakem atışı, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır: Eğer topa, yere değmeden önce, bir oyuncu dokunursa, Eğer top, yere değdikten sonra, hiçbir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa. KURAL 10 Topun Oyunda ve Oyun Dışı Olması: Topun Oyun dışı Olması: Top aşağıdaki hallerde oyun dışında olacaktır: Top kale çizgisini yerden veya havadan veya taç çizgisini havadan tamamen geçtiği zaman, Oyun hakem tarafından durdurulduğu zaman, Top tavana değdiği zaman. Topun Oyunda Olması: Top aşağıdaki hallerde oyunda olacaktır: Kale direklerine, üst direğe çarpıp oyun alanı içine döndüğü zaman, Oyun alanı içinde bulundukları sırada hakemlerden birisine çarptığı zaman, Korumalıklardan birisine çarpıp oyun alanı içinde kaldığı zaman. Kararlar: Oyun kapalı sahalarda oynanırken top tavana temas ederse, oyun taç atışı ile başlar. Top, topu tavana çarptıran takımın karşısındaki takıma geçer. Taç atışı, taç çizgisinin topun tavana temas ettiği yere en yakın noktasından kullanılır.
KURAL 11 Gol Yapma Yöntemi: Gol Yapma / Atma: Bir gol, golü atan takımın gol öncesi oyun kurallarını ihlal etmemiş olması şartıyla, topun tamamının kale direkleri arasından ve üst direğin altından kale çizgisini geçmesi ile yapılır. Gol, kalenin içine el ile atılırsa veya kalecinin elinden zorla alınıp atıldıysa geçerli değildir. KURAL 12 Fauller ve Fena Hareketler: Maç boyunca toplam 5 faul yapan oyuncu oyundan çıkarılır. Yerine hemen bir oyuncu girer fakat çıkan oyuncu bir daha oyuna dönemez. Fauller ve fena hareketler aşağıdaki şekillerde cezalandırılır: A) BİRİKMİŞ VE KİŞİSEL FAULLER Eğer bir oyuncu aşağıda belirtilen 8 ihlalden birisini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yaparsa, rakip takım lehine bir direkt serbest vuruş verilir; Rakibe kasten tekme atarsa veya tekme atmaya teşebbüs ederse, Rakibine çelme atarsa, Rakibinin üzerine sıçrarsa, Rakibine şarjda bulunursa, Rakibini vurursa veya vurmaya teşebbüs ederse, Rakibini iterse, Rakibine kasten, tehlikeli veya şiddetli bir müdahalede bulunursa, Baş aşağı şekilde topla oynarsa ya da ararsa. Bir oyuncu aşağıdaki 5 ihlalden birisini yaparsa da direk bir serbest vuruş verilir: Topu ararken ya da müdahale etmeye giderken “Voy” kelimesini kullanmamışsa, Topu eliyle ya da koluyla bilerek oynarsa (kendi ceza alanındaki kaleci hariç). Rakibini tutarsa, Rakibine tükürürse, Topla rakip oynarken yada oynayacakken kayarak müdahalede bulunursa (kendi alanındaki kaleci, aşırı güç kullanarak ya da dikkatsiz ve tehlikeli biçimde oynamıyorsa), Faulün verildiği yerden direkt bir serbest vuruş kullanılır.
PENALTI VURUŞU: Eğer yukarıda belirtilen ihlallerden birisi bir oyuncu tarafından kendi ceza alanı içinde yapılırsa, topun oyunda olması koşuluyla, topun pozisyonuna bakılmaksızın bir penaltı vuruşu verilir. Kaleci kale alanı dışında topla oynar ya da oyuna müdahalede bulunursa penaltı verilir. B) SADECE KİŞİSEL FAULLER Eğer bir kaleci aşağıdaki ihlallerden birisini yaparsa rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir: Kale atışında, topu gönderdikten sonra, top rakip bir oyuncuya değmeden ya da orta saha çizgisini geçmeden bir takım arkadaşından topu tekrar alırsa, Takım arkadaşının bilerek verdiği topa eliyle dokunur ya da kontrol ederse, Takım arkadaşının bilerek taç atışından verdiği topa eliyle dokunur ya da kontrol ederse, Topu kendi kontrolünde (elinde veya ayağında) 4 saniyeden fazla bulundurursa, Top oyundayken topu orta çizgiyi geçirerek rakip sahaya atarsa. Hakemin kanaatine göre, bir oyuncu; Tehlikeli bir tarzda oynarsa, Kalecinin elindeki topu oyuna sokmasına engel olursa, Topla oynarken veya oynamaya çalışırken rakibine göre avantaj sağlamak için korumalıklardan tutarsa (hakem 4 saniye sayar), Engelleme yaparsa, Takım arkadaşı rakiple mücadele ederken ikinci kişi olarak rakibini sıkıştırırsa (sandviç), Topu bir ayağında yada iki ayağında 4 saniyeden fazla hareketsiz (ölü top) tutarsa, Rakibe göre avantaj sağlamak için rakibe dokunmasa bile yere yatarak topla oynarsa, Rakibini şaşırtmak veya aldatmak için çirkin sözler söyler veya gürültü çıkarırsa, Maç boyunca kasten sessizliği bozarsa, Işığı algılayarak avantaj sağlamak için, top oyundayken, hakemin izni olmaksızın göz maskesi veya pedlerine kasten dokunursa, Kural 12 de belirtilmeyen ancak uyarı yada kırmızı kart gerektirecek herhangi bir ihlali yaparsa endirek serbest vuruş verilir.
Endirek serbest vuruş, ihlalinin olduğu yerden kullanılır. Eğer kalecinin atışı, hiç kimseye dokunmadan yada yere temas etmeden rakip sahaya düşerse; orta saha çizgisinin herhangi bir yerinden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. DİSİPLİN CEZALARI İhtar Verilecek Haller: Eğer bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa, ihtar verilip sarı kart gösterilir. Sportmenliğe aykırı davranışta bulunmuşsa, Hakeme veya hakemin kararlarına sözle veya hareketle itiraz ederse, Oyun kurallarını devamlı ihlal ederse, Oyunun tekrar başlamasını geciktirirse, Oyun bir köşe vuruşu, taç atışı, serbest vuruş veya kale vuruşu ile tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmaz ise, Hakemin izni olmaksızın oyun alanına ilk kez girer veya tekrar girerse veya değişiklik prosedürlerini ihlal ederse, Hakemin izni olmaksızın oyun alanını kasıtlı olarak terk ederse, Avantaj sağlamak için zorunlu olan ekipmanlara kasten dokunursa. İhraç Verilecek Haller: Eğer bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa, kırmızı kart gösterilerek ihraç edilir. Ciddi faul yaparsa, Şiddetli harekette bulunursa, Rakibe veya bir başkasına tükürürse, Topa bilerek elle oynayıp rakip takımın bariz golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi kale alanındaki kaleci hariç), Kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlal ile önlerse, Saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya el kol hareketleri yaparsa, Aynı maçta ikinci bir sarı kart görürse.
TAKIM YETKİLİLERİ, YÖNLENDİRİCİLER VEYA YEDEK OYUNCULARIN YAPTIĞI İHLALLER Bir takım yetkilisi, yönlendirici veya yedek oyuncu top oyundayken aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa, o takım aleyhine bir endirekt serbest vuruş verilir: Yönlendirici ya da rehbere ayrılan yönlendirici alanına bağlı kalmazsa, Sözle ya da hareketle itiraz ederse, Sessiz kalmazsa, Sorumsuz davranırsa. Eğer oyun yukarıdaki ihlallerden birinin yapılması sebebiyle durdurulursa, hakem rakip takım lehine ihlalin yapıldığı anda topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş verir ve kişiyi cezalandırır. Kararlar: İhraç edilen oyuncu yeniden oyuna giremez ve yedek bölgesinde oturamaz. Çift sarı kartla veya direkt kırmızı kartla ihraç edilen oyuncunun yerine hemen bir oyuncu giremez. Bir oyuncunun dışarı gönderilmesinden ancak 5 dakika sonra (5 dakika geçmeden önce bir gol atılmadıkça) top oyun dışındayken yerine yedek bir oyuncu girebilir. Bir oyuncunun dışarı gönderilmesinin ardından 5 dakika geçmeden gol atılırsa, girecek olan oyuncuların oyuna dahil edilmesi kararı aşağıdaki kriterler göz önüne alınarak verilir: Eğer bir takımda 5 kişi varsa ve diğerinde 4 kişi, ve fazla sayısı olan takım gol atarsa, az oyuncu sayısı olan takıma 5. oyuncu dahil edilir. Eğer iki takımda 4 kişiyle oynarsa ve gol atılırsa iki takımda aynı kalır. Eğer 5 kişilik takım 3 veya 4 kişilik takımla oynuyorsa ve fazla sayıda olan takım gol atarsa, az oyuncusu olan takıma sadece bir oyuncu verilebilir. Eğer iki takımda 3 kişiyle oynuyorsa ve gol atılırsa iki takımda aynı sayıda kalır Golü atan takım az sayıda olan takım ise oyun normal halde devam eder.
KURAL 13 Serbest Vuruşlar: Serbest Vuruş Çeşitleri: Serbest vuruşlar direkt ve endirekt serbest vuruşlar olarak ikiye ayrılır. Her iki vuruşta da top sabittir ve topa vuran oyuncu top başka bir oyuncuya değmeden topa ikinci kez dokunamaz. Direkt Serbest Vuruş: Eğer doğrudan rakibin kalesine atılırsa, gol sayılır. Eğer bir takım direkt serbest vuruştan doğrudan kendi kalesine gol atarsa rakip takım lehine korner verilir. Endirekt Serbest Vuruş: Top kaleye girmeden önce bir oyuncuya değerse gol sayılır. Serbest Vuruşun Pozisyonu: Ceza sahası dışındaki serbest vuruşlar: Rakip oyuncuların topa vurulmadan önce toptan 5 metre uzak olmaları gereklidir. Top vurularak hareket ettirildiği an oyunda sayılır. Serbest vuruş ihlalin olduğu yerden veya ihlal olduğunda topun bulunduğu yerden kullanılır. Savunan takımın ceza sahası içindeki direkt veya endirekt serbest vuruşları: Rakip oyuncuların topa vurulmadan önce toptan 5 metre uzak olmaları gereklidir. Top ceza sahası dışına çıktığı an oyunda sayılır. Ceza sahası içindeki serbest vuruş ceza sahası içinde, kale sahası dışında herhangi bir noktadan kullanılır. Hücum eden takımın endirekt serbest vuruşu Rakip oyuncuların topa vurulmadan önce toptan 5 metre uzak olmaları gereklidir. Top vurularak hareket ettirildiği an oyunda sayılır. Ceza sahası içinde bir endirekt serbest vuruş verildiyse, ceza sahası çizgisinin ihlalin yapıldığı yere en yakın noktası üzerinden, 5 metre uzakta kurulacak olan baraja karşı kullanılır.
İhlaller / Cezalar: Eğer, serbest vuruş atılırken rakip toptan gerekli mesafeye açılmamışsa vuruş tekrarlanır. Topa vurulduktan sonra, topa başka bir oyuncu dokunmadan aynı oyuncu ikinci kez temas ederse: Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir. Serbest vuruşu kullanan takım 4 saniye içinde serbest vuruşu kullanmazsa: Karşı takım lehine endirekt serbest vuruş verilir. KURAL 14 Birikmiş Fauller: Kural 12 de belirtilen direk serbest vuruşlarla cezalandırılırlar. Takımların her devrede yaptığı ilk 3 birikmiş faul kaydedilir. Serbest Vuruşun Pozisyonu İki takımın da her iki yarıda kaydettiği ilk 3 birikmiş faul için: Rakip takım oyuncuları, serbest vuruşa karşı baraj kurabilirler. Rakiplerin hepsinin, topa vurulmadan önce toptan 5 metre uzak olmaları gereklidir. Bu vuruştan doğrudan bir gol kaydedilebilir. DÖRDÜNCÜ VE SONRAKİ BİRİKMİŞ FAULLERİN USULÜ (8 Metre Penaltısı Süreci) İki takımın da her iki yarıda kaydettiği dördüncü faulden başlayarak sonraki her bir takım faulünde aşağıdaki “8 metre penaltısı” usulü uygulanır: Rakip takım oyuncuları baraj kuramazlar. Vuruşu kullanacak oyuncu belirlenir. Topa vuran oyuncu, gol atma amacıyla atışı kullanmalı, takım arkadaşına pas veremez. Kaleci kale alanı içerisinde ve toptan en az 5 metre uzaklıkta olmalı. Diğer oyuncular, serbest vuruşu kullanacak oyuncuyu rahatsız etmeyecek şekilde ve ceza alanı dışında; toptan en az 5 metre uzaklıkta ve top hizasındaki kale çizgisine paralel olan hayali bir çizginin gerisinde bulunmalıdırlar. Hiçbir oyuncu, topa vurulmadan hayali çizgiyi geçemez. Serbest vuruş kullanıldığında, top kaleciye dokunmadan ya da kale direklerinden dönmeden ya da oyun dışına çıkmadan hiçbir oyuncu topa müdahale edemez.
Serbest vuruş 8 metre penaltı noktasından atılacaksa veya kale çizgisine 7 metre ile 8 metre arasındaki bir uzaklıktan atılacaksa, kaleci kale alanı içerisinde kalmalı ve toptan en az 5 metre uzaklıkta olmalıdır. Serbest vuruş 6 metre penaltı noktasından atılacaksa veya kale çizgisine 6 metre ile 7 metre arasındaki bir uzaklıktan atılacaksa, kaleci kale çizgisi üzerinde kalmalıdır. Bir oyuncu, takımının dördüncü faulünü yada daha sonraki takım faullerini, rakip takımın sahasında veya kendi sahasında 8 m penaltı noktasından geçen hayali bir çizgi ile orta saha çizgisi arasındaki bir bölgede yaparsa, serbest vuruş bu ikinci penaltı noktasından kullanılır. Bir oyuncu, takımının dördüncü faulünü yada daha sonraki takım faullerini kendi sahasında 8 m penaltı noktasından geçen hayali bir çizgi ile ceza sahası dışındaki bir bölgede yaparsa, rakip takım vuruşu ikinci penaltı noktasından mı yoksa ihlalin olduğu yerden mi yapacağı konusunda seçim yapabilir. Uzatma devreleri varsa, ikinci yarı boyunca yapılan birikmiş fauller ve kişisel fauller uzatma devrelerine taşınır. Herhangi bir yarının ya da uzatma devrelerinin sonunda, dördüncü birikmiş faulden dolayı kullanılacak serbest vuruş için ekstra zaman verilmelidir. İhlaller/Cezalar: Eğer savunma yapan takımın oyuncuları, yedek oyuncuları, yönlendiricisi veya takım yetkilileri vuruş yapılırken kuralları ihlal ederse, Gol olmadıysa atış tekrar edilir. Gol olduysa atış tekrar edilmez. Vuruşu yapan takım oyucularından biri kuralları ihlal ederse, Gol olduysa atış tekrar edilir. Gol olmadıysa atış tekrar edilmez. Topa vuran oyuncu bu kuralı topa vurduktan sonra ihlal ederse, Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir.
KURAL 15 Penaltı Vuruşu: Bir penaltı vuruşu, top oyunda iken, cezası direkt serbest vuruş olan ihlallerden birini kendi ceza alanı içinde yapan bir takımın aleyhine verilir. Bir penaltı vuruşundan doğrudan doğruya bir gol yapılabilir. Her iki devrenin sonunda veya uzatma devrelerinin sonunda verilen bir penaltı vuruşu için gerekli süre verilir. (Temdit Penaltısı) Topun ve Oyuncuların Pozisyonu: Top, penaltı noktasına konulur. Penaltı vuruşunu kullanacak oyuncu belirlenir. Savunma yapan kaleci: Topa vurulana kadar kale direkleri arasında, kale çizgisi üzerinde ve yüzü oyun sahasına dönük olarak bulunmalıdır. Penaltıyı kullanan takımın yönlendiricisi: Atışı yapacak oyuncuyu yönlendirebilir ancak sahanın içine giremez. Diğer oyuncuların: Sahanın içinde, ceza alanının dışında, penaltı noktası hizasında ya da gerisinde ve penaltı noktasından en az 5 metre uzakta bulunmaları gerekir. Usül: Vuruşu yapan oyuncu topu ileri doğru vurur, Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz. Topa vurularak hareket ettirildiği an oyundadır. Eğer oyunun normal süresi içinde bir penaltı vuruşu kullanıldığında veya ilk yarı veya maçın sonunda penaltı vuruşunun kullanılması halinde veya bu penaltı vuruşlarının tekrarında top bir veya her iki direğe ve/veya üst direğe ve/veya kaleciye dokunduktan sonra, kale direkleri arasından ve üst direğin altından geçerse gol yapılmış sayılır.
İhlaller / Cezalar Savunmayı yapan takımın oyuncusu bu kuralı ihlal ederse: Gol olmadıysa atış tekrar edilir. Gol olduysa atış tekrar edilmez. Vuruşu yapan oyuncunun takım arkadaşı bu kuralı ihlal ederse: Gol olduysa atış tekrar edilir. Gol olmadıysa atış tekrar edilmez. Topa vuran oyuncu bu kuralı topa vurduktan sonra ihlal ederse, Rakip takım lehine ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir. KURAL 16 Taç Atışı Taç atışı oyunu yeniden başlatmanın bir metodudur. Taç atışından gol atılamaz. Taç atışı şu durumlarda verilir: Topun tamamı korumalıkları havadan geçerek oyun alanı dışına çıkar veya tavana temas ederse, Topun saha dışına çıktığı yerden, topa en son dokunan oyuncunun takımının aleyhine kullanılır. Topun ve Oyuncuların Konumu Taç atışı Top: Sabit ve korumalıklardan en fazla bir metre uzak olmalıdır. Oyun alanı içerisine herhangi bir yönde kullanılabilir. Savunan takımın oyuncuları: Taç atışının yapıldığı yerden en az 5 m uzak olmalıdır.
Usul: Taç vuruşunu kullanan oyuncunun, hakemin talimatından sonra 4 saniye içinde kullanması gereklidir. Taç vuruşunu kullanan oyuncu topa vurduktan sonra, başka oyuncu dokunmadan, topa ikinci kez dokunamaz. Topa dokunulduğu an oyun başlar. İhlaller / Cezalar: Taç vuruşunu kullanan oyuncu topa vurduktan sonra, başka oyuncu dokunmadan, topa ikinci kez dokunursa: Karşı takıma ihlalin yapıldığı yerden bir endirekt serbest vuruş verilir. Taç vuruşu, aşağıdaki hallerde rakip takım oyuncusu tarafından tekrarlanır: Kurallara uygun atılmazsa, Yanlış yerden atılırsa, Hakemin talimatından sonra 4 saniye içinde atılmazsa. Diğer herhangi bir ihlal halinde taç atışı tekrarlanır KURAL 17 Kale Vuruşu: Kale vuruşu oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Kale vuruşundan rakip takımın kalesine doğrudan doğruya bir gol yapılamaz. Kale vuruşu şu durumlarda verilir: Topun tamamı, en son hücum eden takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra 11’inci Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini havadan veya yerden geçerse. Usul: Kale vuruşu, savunan takımın kalecisi tarafından kale alanı içindeki herhangi bir noktadan elle yapılır, Rakip oyuncular top oyuna girinceye kadar ceza alanı dışında dururlar, Top, ceza alanı dışına çıkınca oyuna girmiş olur.
İhlaller / Cezalar: Eğer, top ceza alanı dışına çıkmamışsa; Vuruş tekrarlanır. Eğer kaleci topu aldıktan sonra 4 sn içinde vuruşu kullanmazsa; Rakip takım lehine, ihlalin yapıldığı yere en yakın ceza sahası çizgisi üzerinden bir endirekt serbest vuruş verilir. Eğer kalecinin atışı, hiç kimseye dokunmadan yada yere temas etmeden rakip sahaya düşerse; orta saha çizgisinin herhangi bir yerinden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir (ve kaleci için kişisel faul kaydedilmez). Kale atışı sonrası top oyuna girdikten sonra, kaleci, top bir başka oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynarsa, ihlalin olduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Kale atışı sonrası top oyuna girdikten sonra, bir rakip oyuncuya değmeden kendi takım arkadaşı tarafından bilerek kendisine verilen topa dokunursa, ihlalin olduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. KURAL 18 Köşe Vuruşu: Köşe vuruşu, oyunu tekrar başlatma yöntemidir. Köşe vuruşundan sadece rakip takımın kalesine gol olabilir. Köşe vuruşu şu durumlarda verilir: Topun tamamı, en son savunma yapan takımın bir oyuncusuna dokunduktan sonra 11’inci Kurala göre yapılmış nizami bir gol dışında, kale çizgisini havadan veya yerden geçerse. Usul: Top, en yakındaki köşe vuruşu alanı içine konur, Rakipler top oyuna girmeden önce, 5 metre uzaklıkta bulunurlar. Top hücum eden takımın bir oyuncusu tarafından kullanılır, Topa vurulduktan ve hareket ettikten sonra oyun başlar, Topa vuran oyuncu başka oyuncu dokunmadan önce ikinci kez topa dokunamaz.
İhlaller / Cezalar: Köşe vuruşunu atan kişi top başkasına temas etmeden 2. defa dokunursa ihlalin yapıldığı yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Köşe vuruşu hakemin talimatından sonra 4 saniye içinde kullanılmamışsa, köşe noktasından rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir. Diğer herhangi bir ihlal halinde köşe vuruşu tekrarlanır.